УМЕСТО ЗАПАДНЕ РОБЕ ЛОШИЈЕГ КВАЛИТЕТА, КУПУЈТЕ ДОМАЋЕ

Европска комисија (ЕК) још није успела да натера произвођаче да не дискриминишу потрошаче у Европи по питању квалитета робе на тржшту због великих притисака „произвођачких и трговачких лобија“, речено је Танјугу у Националној организацији потрошача Србије. Изузетно су јаки притисци, произвођачких и трговачких лобија, да не можете да верујете, јер неке компаније имају већи буџет од буџета тих земаља, па и Србије, рекао је председник НОПС-а Горан Паповић коментаришући најновије критике Словачке упућене ЕУ због дискриминације потрошача и одбијања компанија да престану да деле купце на „западни и источни блок“. 

Подсећа да је ЕК пре две године донела одлуку да ће затражити од произвођача да нема дискриминације потрошача по било ком основу, али је то, како каже, остало „мртво слово на папиру“. 

Ми купујемо производе који су за треће земље, односно за друге чланице ЕУ, наводи Паповић, а на питање шта могу потрошачи да ураде осим да бојкотују одређене производе, указује на важност доношења одговарајућег правилника о квалитету.

Можемо да се боримо квалитетом, није политика министарства да каже купујте домаће, али ми и и Привредна комора Србије се залажемо за то, рекао је Паповић.

НОПС је још 2011. године урадио анализу и указивао на различитост квалитета производа који долазе у Србију.

Оно што је за нас било изненађујуће је то да су многе компаније „осуле дрвље и камење“ на нас, чак су нам и претили преко адвокатских канцеларија, јер им нарушавамо углед, рекао је Паповић.

Он тврди да Србија нема техничких могућности, односно лабораторије да одређене производе на такав начин преконтролише, док се у надлежним министарствима за анализу и контролу квалитета издваја најмање средстава.

За потрошаче и Националну организацију потрошача је важно да се изборимо за праве и примерене правилнике о квалитету одређених производа, јер су многи правилници о квалитету производа у Србији излобирани давних година, навео је он.

Очекује да ЕК донесе неку од одлука која која би могла да се примени и реши тај проблем.

Слична истраживања су спроведена и у другим земљама, а у Словачкој је утврђено да је чак половина прехрамбених производа лошијег квалитета, него на тржишту западне Европе.

У Бугарској се испоставило на основу упоређивања цена и квалитета 30 врста хране купљене у тој земљи и Аустрији и Немачкој да је 16 врста хране знатно скупље, а највећу разлику у ценама забележиле су две врсте хране за децу.

Бугари су најавили да ће се од 2018, када буду преузели председавање Европским саветом позабавити тим проблемом и очекују помоћ чланица Вишеградске групе, којима су се у овој иницијативи у фебруару 2017. придружиле и Мађарска и Словачка.

Те земље су позвале ЕК да усвоји закон који би обавезивао произвођаче хране и напитака да уједначе квалитет својих производа на свим тржиштима.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/umesto-zapadne-robe-losijeg-kvaliteta-kupujte-domace/