УМЕТНИЦИ ПАЛАНКЕ НА УМЕТНИЧКОЈ КОЛОНИЈИ „ЛИПОВАЦ 2018-ЗА И ПРОТИВ КЊИЖЕВНОСТИ“

Аутор Наташа Миљевић

Прошлог викенда подно планине Озрен близу Ниша, паланачки песници и аутори Миша Милуновић, Данијела Глишић, Славиша Крстић и Наташа Миљевић, присуствовали су  тродневној уметничкој колонији Књижевног клуба ,,Велимир Рајић“ из Алексинца, са темом ,,За и против књижевности“.

Ова колонија се организује већ више година за ауторе са публикованим и афирмисаним радовима из целе Србије и има посебно изражену динамику одржавања радионица, које су и по иновативности и по песничком изразу и посебној креативности тренутка, врло оригиналне.

Окружење у којем се дешава ова стваралачка колонија је посебно инспиративно, ослобођено скоро свих тековина инстант електронске ере, као и домета за све мреже мобилне телефоније и интернет, па је процес у којем су настали нови текстови, песме, фотографије и на крају и нова пријатељства међу уметницима, био потпуно неометан. Планина Озрен наткрилила се тако се над нашим радним простором који је најмање био учионица, а много више отворен видик, оштрог планинског ваздуха, свежих ноћи и јаке дневне светлости. Стварати у таквом окружењу, у присуству толико посебних, надарених и тананих уметничких душа и није онда тежак процес.

Саме радионице, почев од представљања кроз Ars Poetica приступ, где се учесници идентификују стихом, па преко Аутопоетичког изазова, Мапирања књижевности израдом оригиналних карти књижевности света, проучавања теорије књижевности, Књижевног путовања са гостом Полом Поланским, америчким песником и борцем за људска права (аутором многих дела, а овде са акцентом на дешавања КиМ-у где је живео више година), судских процеса самој Књижевности (аутори подељени у ,,тужилаштво“, ,,одбрану“, ,,сведоке“ и ,,оптужене“), израде лутака  (персонификованих кроз разне књижевне форме, а презентованих кроз луткарску представу) итд., биле су преплетене излетима до околних одредишта и дружењем учесника, уз стални дискретан и врло топао надзор домаћина, који су и сами афирмисани аутори дивних песама.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 У непосредној близини уметничке колоније налази се диван манастир Светог Стефана -Липовац,  посвећен Преображењу Господњем, са мудрим оцем Дионисијем као духовником. Један од највећих ктитора овог манастира био је управо наш Свети Деспот Стефан Лазаревић, са својим братом Вуком, што је нама дало осећај да смо код своје куће и у свом храму. Одатле се, кроз живописну шуму Озрен планине, пењемо на њен врх, на коме се налази Часни Крст, једини објекат овде осветљен ноћу, уз читав манастир, у потпуној околној тами планине. Мистичност Православља овде се доживљава у свој својој величини и пуноћи.   

Песме и речи овде су саме текле, а енергија такве заједнице даје плодове вишег и другачијег типа стваралаштва, које аутори појединачно не би изнели у таквој форми, у тишини својих радних соба или студија.

Овакав модел уметничког израза дао нам је свакако неки нови поглед на сам процес креирања уметничког дела, а емоција размењена на такав начин међу нама ауторима, остаће, мислим, најлепши дар овог алексиначког клуба  уметницима из целе земље.

hdr

hdr

hdr

hdr

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/umetnici-palanke-na-umetnickoj-koloniji-lipovac-2018-za-i-protiv-knjizevnosti/