УМЕТНОСТ ЖИВЉЕЊА БЕЗ ВОДЕ

Благо освежење које је протеклих дана захватило нашу земљу, спустило је температуру на
Целзијусовој скали за десетак, а за викенд и пуних 20 степени. Иако је реч о великим темепратурим шоковима, не може се рећи да не пријају.
И док је Паланка протекле седмице, са измерена 42 степена, поново била међу температурним рекордерима, њени становници међу рекордерима су по издржљивости без воде.
Температура је спала или бар престала да буде екстремно висока, али Паланчани се и даље суочавају са вишегодишњим проблемом водоснабдевања. Јавно предузеће Водовод готово свакодневно издаје саопштења о дневним и ноћним рестрикцијама воде, а грађани се
прилагођавају и живе у складу са том ситуацијом.

Шта раде Паланчани када нема воде?

Сви они који осим прикључка на градски водовод, немају алтернативни извор воде, у великом су проблему. У завиднијем положају су и они који имају бунаре, мада се услед коришћења и високих температура често дешава да и они пресуше. Kако се Паланчани боре у овако тешким условима, слика је позната само њима.
И док темепература непрестано расте, а чесме пресушују, не зна се да ли је вода потребнија за пиће, расхлађење, тоалет, купање, прање судова и веша.
Туш могу да замене флаше, а у предности су они који живе у кући, јер у дворишту могу да загреју воду у овој амбалажи. Такозвано флаширање добра је опција.
Уколико вам је хитно потребно прање косе, а вода нестане, фризерски салони раде свакодневно. Паланачки фризери кажу да и овог лета има доста посла и нашли су начин да превазиђу несташицу.
Ако се догоди да нисте припремили ручак, а баш тог дана сте решили да скувате нешто „на кашику“ и успут заборавили да припремите воду, можете користити флаширану. Што се хране тиче, алтернатива увек постоји у припреми нечега без воде. Остаје проблем прања судова, па
можете доћи у ситуацију да останете без чистог прибора за јело, а ту већ за прање нема алтернативе, али размишљајте унапред и користите картонске тањириће и пластичне чаше.
Што се прања веша тиче, неретко смо у проблему. У сатима када воде има притисак је слаб па машина не може да ради. И прање „на руке“ није опција у тренуцима када вода нестане. Наши  суграђани веш перу у услужној перионици Експресно чисто и кажу да су задовољни како услугом тако и ценом. Власници ове перионице кажу да никад није било више посла и да грађанима излазе у сусрет колико год могу када је у питању брзина прања.
Расхлађење наши суграђани налазе на базену или језеру. За прву опцију, потребно вам је 200 динара, док је друга бесплатна. И док се брчкате и замишљате да сте на некој плажи, идилу квари чињеница да морате да пожурите, како бисте опрали косу, пре вечерњег искључења.
Туширање после ноћног изласка, у Паланци је ионако постало луксуз.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/umetnost-zivljenja-bez-vode/

1 comment

    • MARKO on 21/08/2017 at 01:29

    dok nema vode palancani protestuju zbog nekih lipa…..

Komentari su onemogućeni.