УПИС ИМОВИНЕ СКРАЋУЈЕ СЕ НА ТРИ ДАНА

Упис својине у катастар скратиће се на три до пет дана усвајањем новог закона, а од 2020. читав поступак уписа својине биће у потпунисти електронски. 

Увођење е-катастра и е-простора значи да ће читав процес градње, од израде планских докумената, преко издавања дозвола, до уписа оног што се изгради, радити једноставно, брзо и у електронском поступку, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.Циљ реформе катастра је, како се наводи, да он буде сређен, уредан и ефикасан, а да грађани посао могу да заврше за свега неколико дана и то у електронском поступку. 

У прелазном периоду, до краја 2019. године, у плану је да се упис имовине ради и папирно и електронски, да би од 2020. почео да функционише у потпуности електронски, као што се ради са електронским грађевинским дозволама, каже Ђорђе Милић, помоћник министарке грађевинарства и додаје да се Нацрт закона о уписима у катастар тренутно налази на јавној расправи.

Милић истиче да скраћење процедуре и прелазак на дигитално подношење захтева у катастру представљају наставак реформе грађевинских дозвола, захваљујући којима је Светска банка уврстила Србију међу првих 10 земаља реформатора у свету.

Извор Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/upis-imovine-skracuje-se-na-tri-dana/