УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ: У ПЕТАК И СУБОТУ ПАДАВИНЕ, ПРОГЛАШЕН ЦРВЕНИ МЕТЕО-АЛАРМ

Републички хидрометеоролошки завод објавио је упозорење за подручје Србије за петак и суботу када се очекује већа количина падавина. 

Како је објављено на сајту РХМЗ, у петак увече и током ноћи на западу и северу, а у суботу и у осталим крајевима земље очекује се већа количина падавина.

У већини места пашће од 20 до 30 литара кише по метру квадратном за кратак временски период, а интензивнији грмљавински процеси локално ће условити појаву града, олујни ветар и обилније падавине.

Упозорење је објављено и за подручје Београда.

Наводи се да се у петак вече и током ноћи очекују интензивнији грмљавински процеси, локална појава града, олујни ветар и обилне падавине.

Због изгледа времена за петак и суботу у појединим деловима Србије за те дане је проглашен и црвени метео-аларм, што је највећи степен упозорења на временске непогоде.

Црвени метео-аларм, како се наводи на сајту РХМЗ, могу изазвати велике материјалне штете и озбиљно угрозити безбедност људи и животиња.

У „црвеном“ ће у петак бити Бачка, Срем и Западна Србије, док ће Банат бити у наранџастој зони метео-аларма. Остатак Србије је у „жутом“.

Наредног дана, у суботу, под наранџастим метео-алармом биће Западна Србија, Шумадија, Поморавље, Југоисточна, Југозападна Србија и подручје Косова и Метохије.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/upozorenje-rhmz-u-petak-i-subotu-padavine-proglasen-crveni-meteo-alarm/