УПРАВА ЦАРИНЕ НЕГИРА НЕСТАНАК ПАКЕТА ОД АЛИ ЕКСПРЕСА

Поводом навода појединих портала да пошиљке мале вредности “масовно нестају“, Управа царина указала да ту евентуално може бити речи о њиховом кашњењу услед обуставе авио саобраћаја на самом почетку пандемије коронавируса.

„Транспорт је тада био у прекиду, што је изазвало кашњења дела међународних пошиљака у трајању од око три месеца. Тако се дешавало да део пошиљака послатих из Кине у фебруару и марту до Србије дође у јуну и јулу“, наводи се у саопштењу Управе царина.

Напомињући да јој се понекад грађани обрате са жалбом да се у пошиљкама не налази увек она роба коју су очекивали, те да сумњају да је неко „присвојио“ један део садржаја, царина наводи да пакете комисијски отварају поштански и царински службеници, у просторијама која су 24 часа комплетно покривене видео надзором.

Притом, како додаје, треба имати у виду да се за евиденцију и претрагу статуса регистрованих поштанских пошиљака користи се универзална међународна поштанска апликација Светског поштанског савеза.

„Указујемо да се поштанске и експресне пошиљке, све време, од пријема до уручења, увек налазе искључиво у простору ЈП Пошта Србије или просторијама оператора, у које царински службеници немају право самосталног приступа“, наводи Управа царина.

Додаје да поштански службеник царинику подноси на увид садржај пакета, ради узимања свих података потребних за царињење робе, након чега се садржај најчешће враћа у исту амбалажу, осим у случајевима када је неопходна нова.

Све се ово чини тако да не дође до видне повреде омота, или садржине пошиљке.Пакети се обавезно обезбеђују унакрсним повезивањем канапа, на чијим крајевима се ставља поштанска пломба.

У случају да пошиљка подлеже наплати царинских дажбина на пошиљку се ставља налепница „оцарињено“, а уколико не подлеже, налепница „ослобођено од плаћања царине“.

Сви пакети који садрже робу која подлеже царинској контроли и/или наплати дажбина се отварају, а контроли, односно отварању пакета, може присуствовати и прималац пошиљке или особа коју је за то овластио.

Цариник врши увид у садржај пакета и пореди га са пратећом документацијом, а да притом ни у једном тренутку није сам.

Због свега наведеног, како истице Управа царина, поступање царинског органа ни у ком случају не може бити узрок повећаних трошкова допреме.

ТАНЈУГ

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/uprava-carine-negira-nestanak-paketa-od-ali-ekspresa/

2 comments

    • Goca on 28/07/2020 at 18:14

    Ma“gresite“…“ups-u“…!Gde da se to danas desava kada „sve funkcionise perfektno“ ! Od sada „nema vise lopova“…samo „slucajnosti“…

    • ups!!! on 28/07/2020 at 13:20

    Ma,ne verujem Vam vise nista.Sve je dotaklo dno…verujte ljudi!!!Lopovluk na sve strane.

Komentari su onemogućeni.