УСКОРО БЕЗ ЛИСТИ ЧЕКАЊА НА ОРТОПЕДСКЕ И ОПЕРАЦИЈЕ КАТАРАКТЕ

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да би до краја године највећи део листа чекања за ортопедске и операције катаракте требало да буде укинут, а друге листе да буду драстично смањене.

Лончар је на скупу у Клубу посланика у Београду рекао да је у систему здравства, по први пут, урађена најдетаљнија анализа листа чекања.

„Узели смо у обзир све параметре које утичу на листу чекања, од капацитета болнице, операционих сала, интензивне неге, болесничких соба, броја лекара, специјалиста који раде операције, медицинских сестара, анестезиолога, материјала – свега што је неопходно да би добили једну праву анализу“, рекао је Лончар.

Закључак је, навео је министар, да у највећем делу болница у унутрашњости Србије не би требало да постоје листе чекања, када је реч о ортопедским и операцијама катаракте.

Број тих операција би, како је истакао, у овој години могао бити повећан најмање за 80 одсто.

„На нама је да набавимо додатне количине материјала и ствари које које су неопходне за те операције. Уз бољу организацију и неке ситнице које требамо да набавимо, мислим да ћемо за 80 одсто повећати број тих операција, што би значило да у већини болница у унутрашњости земље за те операције не буде листа чекања, а да у већим болницама оне буду знатно смањене“, рекао је Лончар.

Он је казао да је немогуће да не постоје листе чекања у Београду, Крагујевцу, Новом Саду, Нишу.

Лончар је појаснио да је свака болница добила написмено шта и колико операција мора да уради у наредном периоду.

„На недељном нивоу ћемо пратити како се то одвија и како тече план који смо замислили да урадимо“, додао је министар.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/uskoro-bez-listi-cekanja-na-ortopedske-i-operacije-katarakte/