УСКОРО ОНЛАЈН РЕГИСТРАЦИЈА ПРЕДУЗЕЋА

Регистрација фирме или радње у Србији траје у просеку седам дана и захтева пет корака. То се једноставније и брже завршава у 46 земаља. До краја следеће године, међутим, требало би да заживи електронска регистрација предузећа, чиме бисмо по лакоћи отпочињања посла могли да претекнемо пет економија на „Дуинг бизнис“ листи Светске банке. Министарство привреде и УНДП недавно су потписали споразум који предвиђа да е-пријава заживи до новембра 2018. године.

Покретање посла већ је од марта прошле године нешто једноставније. Тада је уведена јединствена апликација за регистровање пред Агенцијом за привредне регистре и јединствене пореске регистрације. Захваљујући електронском повезивању АПР и Пореске управе, укинута је обавеза да се иде у локалне филијале Пореске управе како би се отворио порески досије и поднела пријава за паушално опорезивање или опорезивање на основу ПДВ.

– Време које је неопходно за отварање предузећа је скраћено са 12 на седам дана, док је светски просек 21 дан – објашњавају у Министарству привреде. – Генерално, процедура за покретање бизниса је ефикасна, с тим што постоје неки други неопходни кораци који претходно треба да се предузму, што сам процес отпочињања бизниса отежава. Будући предузетници и оснивачи привредних субјеката морају да попуне прилично опширне папирне обрасце, израде нацрт статута, да осигурају да су њихови потписи верификовани пред релевантним институцијама…

Идеја је да оснивачи предузећа могу да се пријаве за регистрацију, доставе сву неопходну документацију и електронским путем плате таксе, користећи само дигитални сертификат.

– Укинуће се корак сертификовање статута, који је тренутно неопходан – додају у Министарству привреде. – Према садашњим процедурама, оснивачи субјеката морају да иду код јавног бележника како би верификовали сопствени идентитет и потписе. То је рутинска процедура која би једноставно могла да се замени коришћењем дигиталног сертификата или кроз проверу идентитета на лицу места при достављању пријаве у АПР. Нови модел ће се додати на постојећи портал АПР како би се омогућила електронска регистрација нових пословних субјеката.

Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/uskoro-on-lajn-registracija-preduzeca/

1 comment

    • Sss on 14/01/2017 at 17:18

    Onlajn se piše spojeno!!! Svi nepismeni! Svaka čast autoru teksta.

Komentari su onemogućeni.