УВИД У ЕС ДНЕВНИК РОДИТЕЉИМА ОД 1. СЕПТЕМБРА

Свим школама у Србији Министарство просвете понудиће увођење електронског дневника од 1. септембра, али то не значи да ће од наредне школске године папирни дневници отићи у заборав, јер све школе немају адекватну опрему за увођење е-дневника.

Руководилац пројекта „Е просвета“ у Министарству просвете Бојан Радић појашњава да неће бити „никакве присиле“ да школе морају да уведу електронски дневник, већ ће се они уводити како се буду стварали услови за то.

Он каже да због бројних бенефита, које електронски дневник доноси у вођењу школске администрације, већ једна трећина школа у Србији одлучила да га уведе током ове школске године.

„Школама је у интересу да се користи електронски дневник јер је много лакше, квалитетније и добијају неке ствари које папирним дневником не могу. Од 1. септембра ми ћемо то понудити свим школама и направити обуке за наставнике како да га користе“, рекао је Радић за Тањуг.

Како каже то не значи да ће све школе од 1. септембра имати довољно опреме за увођење електронског дневника, али да ће се, како буде стизала ИКТ опрема, повећавати број школа које улазе у пројекат.

„Крајњи циљ нам је да постоји само електронски дневник без употребе папирног . Настојаћемо да се у школама од наредне године уведе у неком од три облика – да се администрација сва води електронски, да се упоредо воде и папирни и електронски, да дневник буде папирни, а да се део администрације води електронски“, прецизирао је Радић.

Наглашава да се од 1. септембра уводи и пилот пројекат у све школе које су електронски опремљене и моћи ће да почну да користе дигиталне материјале, у настави.

То што у појединим школама директори инсистирају и даље да се води дупла евиденција – папирна и електронска, Радић каже да их разуме јер је и раније било безуспешних покушаја да се уведе електронски дневник.

„Сада када електронски дневник излази из пилот пројекта и улази у школе ту бојазан не би требало да имају директори. Сада могу без икакве зебње да прихвате да воде само електронски дневник“, нагласио је он.

Електронски дневник, као пилот пројекат, уведен је у 60 школа у Србији ове школске године, а касније је због великог интересовања проширен на трећину школа.

Оцене, изостанке и похвале за ученике учитељи и наставници, уместо у папирне дневнике, бележе електронски.

Е-Дневник омогућава наставницима, разредним старешинама и директорима школа да на брз, једноставан и поуздан начин воде евиденцију о ученицима.

Како би се обезбедила већа објективност, идеја је да све оцене ученика могу да виде само разредни старешина, директор, а да наставници могу да виде само своје, а не оцене својих колега.

Е-Дневник треба да омогући и родитељима да имају увид у оцене своје деце и изостанке, али родитељи још нису добили своје шифре у школама где је заживео електрионски дневник.

Радић очекује да ће родитељи имати увид од 1. септембра, од наредне школске године.

Уважена је препорука психолога и педагога да родитељи оцене деце виде са два дана закашњења, како би се дала могућност ученицима да сами саопште родитељима коју су оцену добили.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/uvid-u-es-dnevnik-roditeljima-od-1-septembra/