УВОДИ СЕ ЈЕДИНСТВЕН ТЕЛЕФОНСКИ БРОЈ ЗА ХИТНУ ПОМОЋ НА ЦЕЛОЈ ТЕРИТОРИЈИ СРБИЈЕ

Планирано је да се и код нас уведе јединствен број телефона за хитне случајеве, попут оног 112, који се примењује у земљама Европске уније. Када се нешто догоди, позива се тај број и није битно да ли је месту несреће ближе служба хитне помоћи једног или другог града, јер у помоћ полази онај ко може први да реагује, истичу у Министарству здравља.

Ово ће бити само корак ка успостављању новог система рада хитних служби и домова здравља и више се неће дешавати да се не зна ко је надлежан за пружање помоћи у одређеним ситуацијама, истакао је министар здравља Златибор Лончар прошлог викенда. Повод је, нажалост, била смрт двогодишње девојчице којој је позлило, а на позив родитеља лекари у Црној Трави су рекли да не могу да изађу на терен, а у Сурдулици им је препоручено да сами транспортују дете до најближе амбуланте јер они немају слободан ауто.

Спајање домова здравља и општих болница у један систем требало би да доведе до боље искоришћености кадрова и опреме, али и до ефикасније лекарске помоћи и пружања здравствене заштите, а самим тим и краћег чекања на прегледе. По Закону о здравственој заштити, који је усвојен у априлу, од 1. јануара наредне године почиње процес спајања ових установа у здравствене центре, који ће бити под директном надлежношћу Министарства здравља. До сада су болнице биле под ингеренцијом ресорног министарства, а за домове здравља је била надлежна локална самоуправа.

Тако се стичу услови за запошљавање нових медицинара, али и за бољу искоришћеност оних који већ ту раде. На пример, до сада гинеколог из дома здравља није имао дежурства у болници, а сада ће их имати, а лекар који је запослен у болници моћи ће да ради у амбуланти дома здравља. Исто важи и за коришћење опреме, јер неће моћи да се чека на ултразвучне прегледе у домовима здравља, а да апарати у болницама скупљају прашину и раде само у једној смени. Кад је реч о руководиоцима установа, они ће се бирати на конкурсима, али под надзором министарства, које ће постављати управне и надзорне одборе. До сада је за улагање у домове здравља била задужена локална самоуправа, а од наредне године за помоћ у реновирању ових установа и набавку опреме биће задужено искључиво Министарство здравља

Политика

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/uvodi-se-jedinstven-telefonski-broj-za-hitnu-pomoc-na-celoj-teritoriji-srbije/