ВЕЋА ПРАВА ЗА МАЈКЕ СА СЕЛА

Нови Закон о финансијској подршци породицама са децом требало би да изједначи права мајки које живе на селу и раде у пољопривреди, а које до сада нису имале надокнаду за време породиљског боловања и друга права која имају запослене мајке у Србији, са запосленим мајкама.

Према речима министарке задужене за популациону политику Славице Ђукић Дејановић, свака осигураница, она која је у пољопривредном домаћинству, а најмање је две године пре порођаја имала здравствено осигурање, стиче потпуно иста права као жена која ради у привредном субјекту. 

Значајно је то што је обухват жена до којих долазе финансијска средства већи, а то су пре свега жене које раде привремене и повремене послове најмање 18 месеци, жене које су ангажовање уговором о делу и оне се потпуно изједначавају са мајкама које су у сталном радном односу, навела је министарка за РТС.

Нови прописи предвиђају да би породице од следеће године требало да добију једнократну помоћ за прво дете од 100.000 динара, као и повећање додатака за друго, треће и цетврто дете. 

Уместо повраћаја ПДВ-а, предвиђена је једнократна накнада сваком новорођенчету од 5.000 динара, а министарка каже да је то праведније решење.

Само родитељи који су се снашли, имали времена да прикупе рачуне, сачекају мало по редовима су добијали повраћај новца. Сада у овој ситуацији, просек од укупне суме новца која је на располагању, биће око 5.000 динара за сваку бебу и мислимо да је то неупоредиво коректније, истакла је Ђукић Дејановић.

Извор Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/veca-prava-za-majke-sa-sela/