ВЕЧЕРАС ЈЕ СРПСКА НОВА ГОДИНА

Срби ће у ноћи између петка и суботе дочекати Нову годину по јулијанском календару, у народу познатију под именом Српска Нова година.

Иначе организовано дочек на трговима је најављен у неколико градова а најзанимљивије ће вероватно бити у Нишу где ће певати Марија Шерифовић, Чачку са срИбљом чорбом, Крушевцу где ће госте забављати Маринко Роквић, Нови Сад ће уживати у филмској музици уз 60 симфоничара  Оркестра Нови Сад 2021 док же у Косовској Митровици грађане забавити трубачи и Ђорђе Давид. У Паланци ни ове године неће бити организованог дочека 

Иначе, Kраљевина Срба, Хрвата и Словенаца одлучила је да 1919. године одбаци рачунање времена по старом јулијанском календару и прихвати грегоријански, који је већ увелико важио у већем делу света.Назив Српска Нова година почео је да се употребљава 1923. године. Многи Срби наставили су да славе Нову годину по старом календару, пошто је дочек 13. јануара имао и практичан смисао.Многи Срби су као православци постили свих 40 дана Божичног поста, па им је Нова година 13. на 14. јануар била савршена да лумпују уз мрсну храну и алкохол.

Настављање слављења Нове године по старом календару изазвало је негодовање католичких Хрвата који су тражили да је краљ Александар забрани. Управо због тога, Срби су из пркоса наредних година све гласније славили “своју” Нову годину, која потом добија и епитет да је српска.Многи можда не знају да је те исте 1923. године мало недостајало да Српска православна црква прихвати Нови јулијански календар који је израдио Милутин Миланковић, а по коме би Нова година долазила у исто време као по греогријанском календару.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/veceras-je-srpska-nova-godina/

2 comments

    • cirkus on 14/01/2017 at 19:34

    Komentar na diku uredništva portala Palanka danas. “ Čestitamo“!

  1. Како да у Паланци славе СРПСКУ Нову годину па још и дан данас су комунисти-деца и унуци на власти.(без обзира како се зову странке) На згради Општине Паланка стоје две табле да је то паланка у Социјалистичкој републици Србији са грбом и злогласном петокраком !!! На улазу у полициску станицу стоји грб српске радикалне странке (можда је то пара-полиција). Додуше славило се за време председника др.Душана Нарића и јединог легалног председника Општине од 06.04.1941. Раје Цокића !!!!!!!(мада и он пређе у „окупаторе“ и удружи се са европејцима LDŽBI – бојама дуге) ,……

Komentari su onemogućeni.