(ВИДЕО) ДЕЛОВОЂИНА ЗГРАДА СЕ ИСЕЉАВА И ЗАТВАРА ДО РЕКОНСТРУКЦИЈЕ

Данас је у Смедеревској Паланци био Дејан Радовановић вд директор Регионалног завода за заштиту споменика културе из Смедерева и начелник Подунавског округа Небојша Павловић. Они су имали састанак са челницима локалне самоуправе а потом су са Николом Вученом председником општине Смед Паланка, обишли и саму локацију Деловођине зграде, на којој се током викенда од тежине снега срушио кров.

Овај објекат се састоји од две куће, које су добиле заједничко име Деловођина зграда и саграђен је 1905 године и представљала је језгро урбане матрице која се формирала у то време.  Ово је један од ретких сачуваних објеката из тог времена па зграда ужива статус, такозване, „претходне заштите“.

Архитектонска вредност Деловођине зграде је због небриге доведена до тога да је постала ругло и опасност по грађане Паланке.  Регионални завода за заштиту споменика културе из Смедерева је још 2009 године прописао услове под којима то треба радити, каже Радовановић, најбитније је било да се сачува спољашња структура и изглед док је за унутрашње уруђење остављена вежа ширина. Највећи проблем у овим ситуацијама је и правно нерешено питање власничке структуре.

Оно што ће се урадити у овом тренутку је потпуно исељавање објекта и обезбеђивање околине, струја је искључена, а потом ће се кренути са израдом пројекта реконструкције и обнове објекта тако да споља гледано задржи садашњи изглед.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/video-delovodjina-zgrada-se-iseljava-i-zatvara-do-rekonstrukcije/

5 comments

Preskočiti na obrazac za komentare

  • Mile on 18/12/2018 at 07:24

  Da li iseljavaju samo krilo koje je oštećeno ili i ono drugo do parking zgrade, gde su pekara, apoteka, novinarnica, … ?

  1. Sve

  • Ihaa on 17/12/2018 at 18:43

  Srusiti do temelja i napraviti nesto novo.

   • Nik on 17/12/2018 at 19:51

   Balkansko razmišljanje

    • sale on 18/12/2018 at 08:53

    Vidim u Holandiji, Belgiji, Norveskoj, Svajcarskoj… samo ruse stare kuce i prave nesto novo. Ljudima u razvijenim zemljama je stalo do istorije, do predaka, znaju i postuju svoje poreklo. A mi i dalje ko tikva bez korena. Glavnu ulicu smo devastirali, Svetog Save takodje.

Komentari su onemogućeni.