(ВИДЕО) ДО КРАЈА ЈУЛА ЈОШ ТРИ НОВА БУНАРА НА ПАЛАНАЧКОМ ИЗВОРИШТУ

У току су радови на изградњи и копању три нова бунара у систему водосднабдевања у Паланци. Радове на паланачком изворишту обавља фирма „Геоинжењеринг“ из Београда и очекује се да до краја јула бунари буду пуштени у рад

Нови бунари ће омогућити додатних 25 литара у секунди воде, што са постојећих 103 л/с, представља више него довољне количине за уредно водоснабдевање. Тренутни летњи максимум потрошње износи око 120 л/с.

Овај пројекат ће омогућити стабилну ситуацију и у случају проблема на изворишту у Трновчу, тако да уредно водоснабдевања неће зависити од плањанског изворишта, које је до скоро било главни снабдевач водом за прераду.

Радове је обишао и Никола Вучен председник општине Смедеревска Паланка који је тим поводом рекао:

Од старијих Паланчана се увек могло чути како Смедеревска Паланка лежи на води.Никако ми неће бити јасно због чега смо онда сви били таоци једног времена од скоро 30 година у ком је било нормално да у току летњих месеци будемо и по 12 часова у непрекидним рестрикцијама у водоснабдевању. Сви памтимо пуне буриће по купатилима, лончирања са џезвом за кафу ( да се што више уштеди). За неколико дана ћемо напунити пуне две године од како је Паланка у систему уредног водоснабдевања без рестрикција.

Пре неколико тренутака, са само 28 метара дубине на потезу Булине воде је потекла вода са нашег првог бунара од укупно три која се копају ових дана. Чиста вода тече брзином од 15 литара у секунди, што је чудесно добар резултат. Очекујемо опремање и остала два бунара ових дана и пуштање у рад. Ближимо историјском резултату од 135 литара у секунди са наших изворишта. Влада Републике Србије нам је определила средства која управо улажемо, до краја године планирамо изградњу још два нова бунара, а почетком следеће године фабрику отпадних вода.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/video-do-kraja-jula-jos-tri-nova-bunara-na-palanackom-izvoristu/