(ВИДЕО) ДР АНА МИЛОШЕВИЋ ПРЕДСТАВИЛА СВОЈУ МОНОГРАФИЈУ У НОЋИ МУЗЕЈА У ПАЛАНАЧКОЈ БИБЛОТЕЦИ

Др Ана Милошевић, историчар уметности, аутор монографије „Пожаревачки мир 1718. на картама, гравирама и медаљама“ представила је своју монографију у просторијама Библиотеке „Милутин Срећковић“ у Смедеревској Паланци, у суботу 19. маја у оквиру обележавања Ноћи музеја.

„Двадесетогодишња хабзбуршка владавина Краљевином Србијом, данашњом северном Србијом, започела је након завршетка Аустријско-турског рата 1716-1718. закључењем Пожаревачког мира 1718. године и трајала све до наредног ратног сукоба и Београдског мира 1739, којим је Аустрија ову територију поново изгубила.

Исход рата одредило је неколико кључних догађаја. То су биле значајне победе хабзбуршке царске војске – Битка код Петроварадина и опсада Темишвара 1716. и опсада и Битка код Београда 1717. године. Ове велике војне успехе пратила је интензивна дипломатска активност крунисана мировним конгресом и потписивањем Пожаревачког мира 1718… Новооснована Краљевина Србија је након привремене војне управе, добила сталну администрацију и гувернера. Њена територија је била организована као војна граница између Хабзбуршке империје и Отоманског царства, а Београдска тврђава требало је да постане неосвојиво упориште и симбол хришћанске победе над исламом…

Поменути догађаји нашли су израз у различитим медијима карактеристичним за визуелну културу тог времена, а иза њиховог настанка стајали су различити мотиви и наручиоци.“ (из књиге Ане Милошевић-Пожаревачки мир 1718. на картама, гравирама и медаљама).

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/video-dr-ana-milosevic-predstavila-svoju-monografiju-u-noci-muzeja-u-palanackoj-bibloteci/