(ВИДЕО) ”ФАНТАСТИЧНИХ 6″ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

Група „Фантастичних 6“, коју чине: Милан Туцовић, Жељко Тоншић, Зоран Велимановић, Жељко Ђуровић, Владимир Дуњић и Сергеј Апарин, представили су се публици у Галерији савремене уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци. Група сликара обједињена изложбама и пројектом „Фантастичних 6“ постоји од 2016. године. У њој су окупљени реномирани ствараоци и вишедеценијски пријатељи.

Разнородна дела ових аутора излагана су на заједничким поставкама у Београду, Kрагујевцу и Ужицу, виђена од стране више од 8.000 заљубљеника у уметност фигуративног, надреалног и ванпојавног.

„У питању су савремени уметници, одавно препознати од стране ликовне јавности и критике. Двојица су нас, нажалост, прерано напустила – Жељко Тоншић и Милан Туцовић. Зато је ова изложба ретка прилика да се на једном месту поново синтетизују њихови радови и енергије коју носе“, наводи Маја Живановић, новинар и ликовни критичар.

Поставком уметничке групе „Фантастичних 6“ синтетизована су дела неких од најзначајнијих српских сликара 21. века, који су углед стекли постепено, кроз деценије – предано и континуирано, стрпљивим радом.

„У свету тривијалности и ефемерности, ови уметници су личним уметничким изразом, који повезујемо с фантастичним и метафизичким, створили једно мета-време, које разумемо и волимо на особен начин, додала је Живановић.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-fantasticnih-6-u-smederevskoj-palanci/