(ВИДЕО) ФИГУРИНЕ ИЗ СЕЛЕВЦА И МЕДВЕДЊАКА ПУТУЈУ ЗА ИТАЛИЈУ

Паланачке фигурине са изложбе „Између костима и орнамента, антропоморфне фигурине винчанске културе“ биће изложене у Италији граду Удине од 9. новембра 2017 године до 17. фебруара 2018 године. До ове изузетне сарадње између угледног музеја у Удинама и Народног музеја у Паланци је дошло захваљујући Народном музеју из Београда на чију препоруку ће наше фигурине бити изложене.

Тим поводом у просторијама музеја је одржана конференција за медије на којој су присуствовали: Стеван Мартиновић, директор Народног музеја, Паола Винсентини, кустос изложбе у Италији, Вера Богосављевић- Петровић, кустос Народног музеја и Ненад Шошић, кустос изложба Народног музеја у Паланци.

Паола Винсенти је истакла да Србија поседује богату колекцију женских фигура из доба неолита, што се уклапа у тему изложбе у Удинама која носи назив „Жене, мајке, богиње: Универзални језици и метафоре у праисторијској уметности“. Паланачки музеј ће бити једини из Србије на овој изложби поред још тринаест држава које ће такође изложити своје експонате.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/video-figurine-iz-selevca-i-medvednjaka-putuju-za-italiju/