(ВИДЕО) ГРАДСКО ПОЗОРИШТЕ ОБЕЛЕЖИЛО СВОЈУ СЛАВУ

Пренос моштију Светог Саве је слава Градског позоришта коју је ова установа обележила сечењем славског колача у присуству запослених, бивших радника и гостију.

Православни верници обележавају сећање на пренос моштију Светитеља Саве, првог српског архиепископа који се 1236. године упокојио у у средњовековниом храму 40 Великомученика у Великом Трнову, тадашњој царској престоници Бугарске. Познато је, да је Свети Сава више пута путовао у Палестину. На повратку са једног ходочашћа из Свете земље, преминуо је у тадашњој царској бугарској престоници. Искрено је ожаљен од поштовалаца, цара Јована Асена, патријарха Јоакима, властеле, свештенства и народа. Његове мошти у манастир Милешево, пренео је његов братанац, српски краљ Владислав. Савин култ био је и јесте постојан.

Његово уважавање и величање светкују, не само Срби, већ и Бугари, Руси, Грци и други. На месту, на коме је турски заповедник Синан Паша 1594. године спалио мошти Светитеља на Врачару, уздиже се храм светог Саве посвећен првом архиепископу, који се доказао као вешт дипломата и државник. Године 1219. изборио је аутокефалност Српске православне цркве.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/video-gradsko-pozoriste-obelezilo-svoju-slavu/