(ВИДЕО) ИТАЛИЈАНСКА ФАБРИКА ПРОМЕК ОБЕЛЕЖИЛА 10 ГОДИНА РАДА У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ

Фабрика Промек у Великој Плани у наредном периоду запослиће још десет радника, а у планује и ширење производних погона, рекао је Лука Нанети, директор Промека. Ова италијанска компанија, која се бави прецизном обрадом метала и лимова, данас је обележила десет година пословања у Великој Плани.

– У наша два погона, овде сада ради 70 људи у једној смени, а у наредном периоду планирамо увођење најпре друге, а затим и треће смене – објаснио је Нанети.

Он је додао да проширење производње подразумева и ширење погона у наредном периоду, али није прецизирао о коликим капацитетима је реч.

Делове из Велике Плане Промек извози у своју матичну компанију СИПЛА, која у Болоњи послује већ 40 година. Тамо се даље склапају у машине, које се користе у индустрији паковања.

У Великој Плани послују од 2007, када је отворен први погон, док је други почео да ради пре две године. Сировине за производњу у Србији увозе из Италије, објаснио је Нанетти.

Ова компанија је поводом обележавања јубилеја у Техничкој школи Никола Тесла у Великој Плани отворила техничку лабораторију ПромекЛАБ. Са овом школом, потписан је и споразум о програму плаћене праксе у трајању од 40 дана за најбоље ђаке завршних разреда, након што су протеклог лета производни погони Промека већ били практичне учионице за прву групу ђака-стажиста. 

О важности примене дуалног образовања у школству и значају лабораторије за кабинетску наставу машинства и електронике говориле су Мирјана Шљиванчанин, директор Техничке школе „Никола Тесла“ и Габријела Грујић, помоћник министра за стратешко планирање.

Грујић је рекла да је отварањем лабораторије компанија Промек показала да подржава стратешки важан задатак Владе Републике Србије, увођење дуалног и предузетничког образовања. 

Економски аташе амбасаде Италије у Београду, Фабрицио Косими, истакао је да је данашња донација добар пример повезивања школе, образовања и индустрије, и изразио наду да ће она бити добар сигнал другим компанијама.

Присутнима се обратио и председник општине Велика Плана, Игор Матковић који је истакао да је постојање овакве компаније као што је Промек веома значајно за економски напредак локалне заједнице.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/video-italijanska-fabrika-promek-obelezila-10-godina-rada-u-velikoj-plani/