(ВИДЕО) ЈЕЗЕРО КУДРЕЧ СПАС ОД ЛЕТЊЕ ЖЕГЕ

Kудреч је једно од главних излетишта Паланчанима, како пецарошима (јер је врло богато рибом), тако током врелих летњих дана и купачима. Језеро Kудреч је, иначе, ових дана окупило многобројне Паланчане, пошто су температуре прелазиле 30 подеок целзијусове скале, па су многи спас од врућина и освежење потражили у води Кудреча.

Што се тиче актуелне пандемије коронавируса Центар за контролу и превенцију болести издао је и своја упутства о безбедности на јавним купалиштима.

Они стављају акценат на чињеницу да сама вода није проблем, већ могућа гужва.

– Нема доказа да се вирус шири у води. Међутим, и даље је кључна ваша лична хигијена и одржавање дистанце – апелују из Центра за превенцију и контролу болести.

Језеро Kудреч налази се у Смедеревској Паланци, на свега је двадесетак минута хода од центра града, тачније неких 2.5км. Смештено је у простору где су се некада налазиле баште и бунари које је покрило вештачко језеро.

Састоји се из практично два језера – Kудреча 1, који је већи и Kудреча 2 који је мањи. Дубина великог језера је око 15 метара а дужине је 1200м са највећом ширином од 110м. Састоји се из две бране, прве, која је ближа граду и на којој се налази хотел “Језеро” и бране између великог и мањег, горњег језера, чије су обале нешто неуређеније и које је ушушкано између шума и околних брдашаца.

На самом језеру Kудреч не постоји никаква маркирана стаза и само језеро је доста лоше, заправо никако, обележено из правца града, што је детаљ о коме се годинама прича и који је актуелан у летњим месецима, да би прича пала у заборав током зиме.

На почетку језера Кудреч 1, налази се неколико ресторана и делимично уређени простор градског купалишта са трибинама, који су платили данак времену и небриги. Локални угоститељи колико-толико одржавају простор око локала па је бар у том делу обала уређенија.Та страна језера је нешто питомија и могуће је шетати обалом уз само језеро скоро целом његовом дужином, малим делом је бетонирана стаза а остатак је утабана стаза. Друга страна је делом обрасла шумом и узани кружни пут кроз шуму и преко ливада води на другу страну до хотела “Језеро”.

Цела шетња није захтевна ни дуга али је окружење у коме се налази језеро прелепо, са пропланцима и косама изнад језера пружа могућност за озбиљну пешачку туру од неколико километара. Зато треба сачувати то место изузетних карактеристика са којима, мало који град у Србији може да се похвали а од кога сви становници који овде живе као и људи који га посећују, могу имати велику корист и задовољство!

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/video-jezero-kudrec-spas-od-letnje-zege/

5 comments

Preskočiti na obrazac za komentare

  • koga briga on 02/08/2020 at 22:14

  koje to ribe je nase jezero puno, cverglana?? drugo kezero bi trebalo ostati tako kako jeste ako iole normalnih ima da se sacuva priroda, vi bi sve u kamen stavili, vidim da se na drugom jezeru vec i privatne plaze prave i ogradjuju hm, ko ke to dozvolio pitam se…

  • Pero on 02/08/2020 at 21:00

  Bilo je nekad opasano šumom, ali su dabrovi sišli sa Mikulje. Ako se ne zaustavi kradja šume džaba staze, osvetljenje i obeležavanje.

  • goran on 02/08/2020 at 17:58

  Djafte kurafte samo ganci .heheeheh

  • Dule on 02/08/2020 at 14:47

  Neka u opštini razmisle o sledećem predlogu. Oko jezera da se sredi trim staza i staza za bicikle. Za početak oko prvog jezera a kasnije i oko drugog. Da ste budu osvetljenje. Ovo bi privuklo mnogo više posetilaca i mogućih turista. Naravno treba da se uredi i proširi parking kao i pristupne saobraćajnice.

  • Sale on 02/08/2020 at 13:21

  Evidentno je da su postojeće tribine premale za mnogobrojna kupače. Lepo bi bilo za sledeću sezonu produžiti tribine za 50m.

Komentari su onemogućeni.