(ВИДЕО) „КУЛТУРОМ ПРОТИВ НАСИЉА“ У ПАЛАНАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

Кроз пројекат „Кул је да знаш. Вршњачком медијацијом против насиља“ у Паланачкој гимназији је у петак 25. октобра реализована манифестација „Културом против насиља“.

Тим вршњачких медијатора осмислио је ову манифестацију кроз низ активности. Централни догађај уприличен је Свечаној сали школе где су се ученицима прве и друге године који похађају изборни програм Језик, медији и култура представили запослени у институцијама културе нашег града. Паланачка гимназија је веома захвална гостима који су дали свој допринос у реализацији пројекта тако што су несебично са ученицима поделили своја искуства у вишегодишњем бављењу културом и упутили их у услуге које одређене установе културе пружају.

Задовољство нам је што смо угостили: Павла Јозића, драматурга који ради у Паланачком позоришту; Стевана Мартиновића, историчара уметности на месту директора Народног музеја у нашем граду; Александра Николића, историчара-архивисту из Историјској архива Верослава Вељашевић; Ирену Поповић, професора српског језика и књижевности-директорку Градске библиотеке“Милутин Срећковић“ и Александру Гедеон Станисављевић, сликарку, запослену у Галерији модерне уметности.

Поред ученика, наше драге госте су са задовољством слушали и бројни професори Паланачка гимназије и изразили веома позитивна мишљења на овакав вид афирмативног дружења. У реализације ове манифестације подршку су пружили и ученици са изборног програма Уметност и дизајн, урадивши велики број креативних паноа који су били изложени у Свечаној сали.

На почетку манифестације ученицима је представила госте супервизор Тима за вршњачку медијацију Ивана Лукић, а затим је једна ученица прочитала рад о култури који је написан на писменом задатку из српског језика на тему: „Књига оплемењује, надахњује и буди у нама доброту“, затим смо уживали у надахнутим индивидуалним излагањима свих наших гостију из културних институција, а онда је уследио интерактиван разговор на тему културе, жеља и интересовања ученика када је садржај у установама културе у питању.

По завршеној манифестацији ученици друге, треће и четврте године упутили су се са професорима у Београд, у Атеље 212 како би ову манифестацију употпунили гледањем представе Мрешћење шарана, по тексту Александра Поповића, а у режији Милана Нешковића. Ученици прве године Паланачке гимназије су неколико дана раније у Народном позоришту погледали представу Ожалошћена породица у режији Јагоша Марковића.

Комплетна манифестација је протекла у пријатној атмосфери, позитивном расположењу и са жељом да се у школи много чешће приказују овакви садржаји, да се буди култура ненасиља и да вршњачко насиље буде потпуно замењено неким лепшим, племенитијим активностима.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/video-kulturom-protiv-nasilja-u-palanackoj-gimnaziji/