(ВИДЕО) МИНИСТАР РУЖИЋ О ПЛАТНИМ РАЗРЕДИМА

Уместо од ове, нови рок за увођење платних разреда за више од 400.000 запослених у јавном сектору померен је за јануар 2021. године.  Зашто је то одлучено питали смо Министра државне управе и локалне самоуправе Бранка Ружића, приликом недавне посете Смедеревској Паланци, када је отворио ЈУМ у општини.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић каже да се ради о веома комплексном, захтевном, финансијски, пре свега, осетљивом процесу који мора да буде изведен до краја тако да можемо поуздано да кажемо како ће реформа утицати на буџет и како на плату сваког запосленог.

„Ако имамо у виду да су овакви реформски процеси у другим државама припремани и имплементирани и дуже од десет година, онда треба и уважити разлоге због којих се једна овако озбиљна реформа ни у Србији не може спровести у тако кратком року. Нарочито што овом реформом не смемо да угрозимо буџетску стабилност постигнуту у претходном периоду“, рекао је између осталог Ружић.

Платни разреди предвиђају да исти посао у свим јавним службама буде идентично плаћен, а дефинисан распон између најнижег и највишег коефицијента за зараде је један према 7,5.

Пре нас, платне разреде увеле су Црна Гора и Словенија, док је од тог модела обрачуна плата одустала Хрватска.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/video-ministar-ruzic-o-platnim-razredima/