(ВИДЕО) НА КАФИ У МУЗЕЈУ-АНТРОПОЛОГ У АЗЕРОТУ

Азерот је измишљени свет компјутерске игре „Ворлд ов воркрафт“ (World of Warcraft). Међутим, у том свету боравимо ми представљени својим ликовима уобличеним онако како ми желимо. Ту се одвија разноврстан друштвени живот, који има своје законитости, поред оних које играчи уносе из „стварног“ света.

 Овом причом почела су овогодишња дружења „На кафи у музеју“. Предавач је била др Љиљана Гавриловић, антрополог, професор на Филозофском факултету у Београду и научни саветник у Етнографском институту САНУ.

У свом досадашњем раду, Љиљана Гавриловић се веома успешно огледала у различитим областима истраживања: обичајном праву, материјалној култури, етнографској музеологији и херитологији, балансирајући између европског/метанационалног и националног, као и глобалног, регионалног и локалног погледа на теме којима се бавила.  Посебно је значајан њен труд да отвори и потпуно нова поља у домаћој антрополошкој продукцији, као што су испитивање научне фантастике (први рад из ове подобласти објавила је још 1986. године) или – тренутно актуелно – испитивање виртуелних/дигиталних светова и дигиталне културе у целини. Овај њен рад резултирао је објављивањем осам (8) самосталних књига, више од 100 научних радова, учешћем на великом броју домаћих и међународних конференција, уређивањем зборника и радом у редакцијама научних часописа.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/video-na-kafi-u-muzeju-antropolog-u-azerotu/