(ВИДЕО) НАЦИОНАЛНИ АНСАМБЛ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ „ВЕНАЦ“ ИЗ ГРАЧАНИЦЕ У ГРАДСКОМ ПОЗОРИШТУ ПАЛАНКЕ

У сали Градског позоришта у Смедеревској Паланци, 6. јуна са почетком у 20 часова, гостоваће Национални ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије „Венац“ из Грачанице.

Гости ће бити и КУД Гоша и КУД Абрашевић из Смедеревске Паланке, цена улазница је 200 динара.

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије “Венац“ основан је далеке 1964. године у Приштини као национални професионални фолклорни ансамбл под покровитељством Министарства културе Републике Србије.
Од 1964. до 28. Јуна 1999. године Ансамбл „Венац“ ради у својим просторијама у Приштини када бива протеран и приморан да привремени смештај нађе у централној Србији у Нишу.
Ипак, ни тадашњи немили догађаји нису омели играче и музичаре овог ансамбла да широм Србије преносе песму и игру Косова и Метохије и презентују лепоту богатог културног наслеђа овог поднебља и целе Србије.


Октобра 2003. Ансамбл „Венац“ се колективно враћа на своје огњиште, где и почиње са радом у јако тешким условима у месту Чаглавица у близини Приштине, где функциоише до 2008. године, а онда се сели у Грачаницу у Дом културе где се и данас налази.
Повратком на Косово и Метохију и мукотрпним радом целокупног ансамбла, успевају да оживе и обогате културна дешавања широм Космета. Од повратка па све до данас ансамбл организује самосталне концерте широм Космета и учесник тј. носилац је програма свих културних манифестација. Треба нагласити да су први обишли српске енклаве у којима је до тада било незамисливо одржати било какво културно дешавање. У најтежим моментима ови уметници били су и остаће уз свој народ, и делити његову судбину.
У свом дугогодишњем раду Ансамбл „Венац“ је имао запажене концерте и наступе широм Србије, али и земаља у региону. У свом раду сарађивали су и сарађују са најеминентнијим уметницима и кореографима широм Србије.
Почетком 2014. директор иницира идеју да се Венац омасови у што краћем року, и успева у томе, па у наредном периоду Венац формира један омладински и пет дечијих ансамбала. Током 2014. основао је дечије ансамбле кроз школе фолклора које обухватају 20-так места на подручју централног Косова и Метохије. Основан је Омладински ансамбл у Грачаници и пет Дечијих ансамбала „Венац“ (10 група – 5 млађих и 5 старијих) на централном Косову. Венчева идеја је направила младу фолклорну армију која броји 322 члана, а на коју је Венац веома поносан, а пре свега сигуран да је обезбедио будућност за фолклорну уметност.
Такође, Венац као врсни познавалац свог посла несебично помаже и ради са аматерским КУД-овима широм Космета.
Један од битнијих задатака чланова Ансамбла „Венац“ је рад на очувању игре, песме, обичаја и традиције народа са Космета, и то ради врло успешно.
Треба нагласити да је 2014. Ансамбл „Венац“ прославио врло значајан јубилеј – 50. година постојања и рада.
У свом богатом репертоару, који пре свега чине кореографије са простора Космета, имају преко 35 кореографија најпознатијих кореографа.

 

 

Преузимање делова текста или текста у целини је дозвољено, али уз обавезно навођење извора и уз постављање линка ка изворном тексту на www.palankadanas.com

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/video-nacionalni-ansambl-kosova-i-metohije-kud-venac-iz-gracanice-u-gradskom-pozoristu-palanke/