(ВИДЕО) НАСТУП НАТАШЕ МИЉЕВИЋ НА ТРГУ ОД ЋИРИЛИЦЕ У ХЕРЦЕГ НОВОМ

Наша суграђанка, чланица Етни састава „Ивиз“ Наташа Миљевић, је током одмора на црногорском пиморју имала и неколико запашених наступа у Херцег Новом.

Прво учешће у догађајима везаним за очување вере, националног идентитета и интегритета протеклих дана у храбром, боље реченом јуначком граду, са људима од мисли, пера, вере и нота…

Херцег Нови – – Трг од ћирилице, вече посвећено равноапостолним светитељима Кирилу и Методију, Топла +++

Извод из чланка:

,,Друго вече Трга од ћирилице било је посвећено обиљежавању 1190. годишњице рођења Светог Ћирила, а духовно-књижевно вече одржано је у порти цркве Светог Спаса на Топлој.
У првом дијелу вечери о поштовању Свете браће Ћирила и Методија у руској цркви, говорио је протојереј ставрофор Сергеј Гутков, професор и васпитач у Kузбанској богословији. Он је нагласио да је 24. мај, дан светковања ових светаца, црквени и државни празник који се у Русији прославља више од 100 година изузимајући совјетски период. Потом су приказана два документарна филма из продукције Руске православне цркве.
У другом дијелу вечери, др Зорица Никитовић, професорка на Универзитету у Бања Луци, говорила је на тему Светих Ћирила и Методија и Светог Саве, прво-учитеља и прво-просветитеља словенских.
-Ријеч је о великанима словенске културе које треба одвојити од других знаменитих научника и првака културне историје. Они су појединачне национе зато што су својом лишчношћу, подвигом и специјалним животом изашли из једне не само другачије, назовимо је парадигме православне и прасловенске, већ су својим животним подвигом у потпуности створили и свједочили живот који је по Богу и у Богу, казала је Никитовић.
Стихове је синоћ казивао пјесник Милан Михајловић из Kосовске Митровице, а наступила је и етно умјетница Наташа Миљевић из Смедеревске Паланке“..

Друго учешће у догађајима везаним за очување вере, националног идентитета и интегритета протеклих дана у храбром, боље реченом јуначком граду, са људима од мисли, пера, вере и нота…
Заупокојена Литургија за пострадале у великом хрватском изгону Срба из Републике Хрватске у ,,Олуји“ и другим ратним операцијама у 20. веку +++

По благослову и позиву протојереј-ставрофора Радомира Никчевића, отпевала сам одговарања на овој драматичној, тужној и опомињућој Светој Литургији, на којој је помен пострадалим Србима одржан уз присуство представника Конзулата Републике Србије. Г. Никчевић је уједно и директор издавачко-информативне установе „Светигора” Митрополије црногорско-приморске.

Увече, на Тргу од ћирилице, уприличено је и вече посвећено Спомену српских народних страдања у последњој десетини 20.века, чији је домаћин био Конзулат РС.
Говорили су генерални конзул РС у Херцег Новом г. Слободан Бајић, бококоторски намесник протојереј-ставрофор г. Момчило Кривокапић и др.

Треће учешће у догађајима везаним за очување вере, националног идентитета и интегритета протеклих дана у храбром, боље реченом јуначком граду, са људима од мисли, пера, вере и нота…

,,Вече на Тргу од ћирилице посвећено великом Његошу – представљено је бокељско издање ,,Горског вијенца“ – савремени српски приповедач из Херцег Новог Никола Маловић и књижевни критичар Желидраг Никчевић говорили су о значају великог владике Његоша данас, како за Србе у Црној Гори, тако и за цијелокупно српско национално стваралаштво, на дирљив и драматичан начин, уз интерпретацију свима знаних стихова дива са Ловћена.

У музичко-поетско делу представили су се пјесник Слободан Вучинић и духовним појањем солисткиња Наташа Миљевић.

У другом дијелу вечери о владики Раду говорила је др Снежана Адамовић, представљајући своју дисертацију ,,Петар Други Петровић Његош у српској критичкој мисли 20. вијека“.“

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/video-nastup-natase-miljevic-na-trgu-od-cirilice-u-herceg-novom/