(ВИДЕО) ОДГАЈИВАЧНИЦА ИЗВОРНИХ ШАРПЛАНИНАЦА „ВУЈОВИЋ“ ПОКЛОНИЛА ШТЕНЕ ВОЈСЦИ СРБИЈЕ

Одгајивачница изворних шарпланинаца „Вујовић“ је у сарадњи са ОДК „Паланка“ поклонила једно штене шарпланинца Војсци Србије.

Представници Центра за обуку паса Војске Србије су јуче по хладном и кишовитом времену посетили одгајивачницу „Вујовић“ где су могли да изаберу једно од четири понуђена  штенета шарпланинца.

Војска Србије је посветила изузетну пажњу у одабиру штенета које ће проћи обуку и постати равноправан чувара наше домовине заједно са војницима.

 Обука водича паса и дресура паса састоји се у усвајању знања из кинологије, увежбавању дисциплинских радњи, савлађивању препрека и специјалном делу обуке. Одгој и припрема за дресуру почињу већ после три месеца од рођења пса, док се са дресуром стартује у десетом месецу живота.

Радни век службеног пса траје просечно седам до осам година. У Војсци Србије користе се немачки овчари (храбар, послушан, радан, истрајан, снажне конституције), шарпланинци (одличан чувар, може да се користи у тешким временским околностима, привржен једном водичу), лабрадори (изузетне способности њуха) и у новије време белгијски овчари (Малино) са универзалним заштитним, чуварским и специјалним својствима.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/video-odgajivacnica-izvornih-sarplaninaca-vujovic-poklonila-stene-vojsci-srbije/