(ВИДЕО) ОШ „ОЛГА МИЛОШЕВИЋ“ УГОСТИЛА ПРИЈАТЕЉЕ ИЗ СЛОВЕНИЈЕ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „МЕДЕНА ПРИЧА“

У пројекту Медена прича учествује пет школа: ОШ ,,Шентјернеј“ из Словеније, ОШ „Свети Сава“ из Фоче, ОШ „ Благе Задре“ из Вуковара, ОШ „ Олга Милошевић“ из Смед. Паланке и Základní škola a Gymnázium Vodňany.

Тим поводом у Смедеревској Паланци су као гости ОШ „Олга Милошевић“ боравили наставници и ученици из ОШ ,,Шентјернеј“ из Словеније.

Низом активности које су реализоване у оквиру пројекта „Медена прича“ током дводневног боравка у Паланци ученици су проширили своја знања о важности пчела као опрашивача и колико су пчеле важне за нашу планету. Све активности реализоване су  у сарадњи са ученицима, наставницима, пчеларима и стручњацима који се на различите начине баве пчелама, медом и производима од меда.

Ненад Марковић наставник хемије из ОШ „Олга Милошевић“ је припремио презентацију из које су ученици информисани о врстама меда, његовој храњивој вредности,  начинима фалсификовања меда, али и о начину како да тај мед препознају изводећи огледе. На крају је одржан и квиз како би ученици показали колико су научили о меду и пчеларству
Гости из Словеније су имали прилику да упознају значај пчелињег отрова и његовог коришћења у медицинске сврхе. Упознали су и користили АПИ – КОМОРУ, код Пчеларског газдинства „Станојевић“, која се користи за лечење реуматских болести, болести дисајних органа, инхалације, а све коришћењем пчелињег отрова.
Посетили су и компанију „Медино“које се баве производњом, откупом и прерадом меда и осталих пчелињих производа и упознали се са технологијом у преради меда.

Последњег дана боравка гости су посетили  домаћинство и пчелињак код Љиљане Поповић у месту Стублина.
Поред стеченог знања можда је још значајнији резултат што су ученици развили еколошку свест о важности пчела и поштовања културе и традиције.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/video-os-olga-milosevic-ugostila-prijatelje-iz-slovenije-u-okviru-projekta-medena-prica/