(ВИДЕО) ОТВОРЕНА ЈУБИЛАРНА ИЗЛОЖБА ДРУШТВА ВУКСАН ПОВОДОМ 25. ГОДИНА ПОСТОЈАЊА И РАДА

У Народном музеју је пред бројним аудиторијумом отворена изложба слика Друштва ликовних стваралаца „Вуксан“ поводом 25. година постојања и рада.

У име домаћина госте је поздравила Славенка Ћишић Урошевић а потом је о Драгољубу Вуксановићу и друштву Вуксан говорио Бранислав Радовановић. Изложбу је отворио новинар и пријатељ друштва Владимир Ђурђевић.

Драгољуб Вуксановић Вуксан је рођен у Ужицу 1908. године. Уметничку школу у Београду завршио је 1936. године. Радио је као професор ликовног васпитања у гимназијама у Лозници и Ужицу (до II светског рата) и Смедеревској Паланци периоду између 1953. и 1965. године. Ратне године провео је прво као сликар „Ужичке републике“, а потом у заробљеништву у Норвешкој. Преминуо је у Београду 1973. године.

Као ликовни педагог оставио је Драгољуб Вуксановић изузетан траг у срединама у којима је предавао. Генерације његових ђака упознале су се са најбољом традицијом „класичног“ сликарства, тј. тековинама поетског реализма и експресионизма боје које је у годинама школовања на Уметничкој школи (од 1937. Академији ликовних уметности) и сам прихватио и на њима засновао своју крајње личну и упечатљиву уметничку оријентацију. Залагање за педагошки рад, вера у таленат и упорност, доследно инсистирање на „чистој ликовности“ и дубоком естетском комуницирању са стварношћу, јесу лајтмотиви Вуксановог уметничког универзума. Њих је преузео од својих учитеља Љубе Ивановића, Ивана Радовића и Бете Вукановић. Сећање на Драгољуба Вуксановића-Вуксана и траг који је његова личност оставила у културном миљеу Паланке, трајно је сачувано у називу – Друштво ликовних стваралаца „Вуксан“. Удружење које ове године обележава 15 година постојања, труди се да ове тековине настави и негује.

…Вокацијом изразити ликовни солиста, Вуксановић ће, прилично касно, своја најбоља стваралачка достигнућа остварити у Смедеревској Паланци, у којој ће, као гимназијски професор, 1954. године, у тадашњем студентском клубу, изложити своја најновија уља на платну, што ће, у ствари, бити прва изложба једног академског сликара у историји града и зачетак модерног сликарства у нас. На њој ће се видети: особени и бујни ауторски темперамент; несвакидашња палета живих и сочних боја; необичност у распореду и компоновању исликаних површина; страсна егзалтација стварања; снажно поентирани поједини делови слика, нарочито у жанру руралних, готово, рембрантовски наглашених пејзажа и портрета. Уз то, уочиће се и неуобичајено сигуран и прецизан цртеж, који ће сликара учинити посебно препознатљивим и особеним. Шта, опет, рећи за његову тадању и каснију експресионистичку палету, која се чврсто држи задатих линија и облика у врло сугестивном дочаравању колористичких расположења. Таква емотивна пастозност (каткад, можда, непотребно густа и дебелог слоја) само је крупан знак лично доживљеног, аутохтоног, смелог и хитрог потеза четкицом…

Иако усамљен и осамљен, Драгољуб Вуксановић – Вуксан подарио нам је више него богато уметничко дело, које ће на свом путу кроз простор и време, у то смо сасвим сигурни, трајно остати и опстати.

 Књижевник

Драгутин Паунић

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/video-otvorena-jubilarna-izlozba-drustva-vuksan-povodom-25-godina-postojanja-i-rada/