(ВИДЕО) ПОЛАГАЊЕМ ВЕНАЦА И ПРИГОДНИМ ПРОГРАМОМ ОБЕЛЕЖЕН 7. ЈУЛИ ДАН УСТАНКА

ОО СУБНОР Паланка положила је венац на спомен обележја народним херојима на Тргу хероја.

Централна манифестација обележавања 7, јула за општине Велика Плана, Рача и Смедеревска Паланка одржана је по традицији у Бошњанској алији. 

Дан устанка народа Србије је био државни празник у Социјалистичкој Републици Србији и Републици Србији, од 1945. до 2001. године. Прослављао се 7. јула.

У организацији СУБНОР-а, венце су на месту где је формиран Други шумадијски партизански одред положиле делегације општина Рача, Велика Плана и Смедеревска Паланка, као и представници Удружење пензионера и ОО СПС-а. Потом је за присутне госте приређен и културно уметнички програм.

Испред паланачке локалне самоуправе венац су положили председник Скупштине општине Никола Вучен и заменица председника Општине Милица Деспотовић, потом ОО Пензионера и ОО СПС.

Дан устанка, обележавао је годишњицу оружане акције Рађевачке партизанске чете Ваљевског партизанског одреда, 7. јула 1941. године у Белој Цркви, код Крупња. Тада је Жикица Јовановић Шпанац на сеоском вашару убио два жандарма. Кафана испред које се догодило ово убиство претворена је у музеј и у њој се налази стална изложба „7. јул 1941. године“, у музеј је претворена такође и зграда сеоске општине у којој се налази изложба „Револуционарне традиције Западне Србије 1804-1981. године“.

Дан устанка је се прослављао на територији читаве Србије, а централна прослава одржавана је у Белој Цркви. Празник је задржан и после распада СФР Југославије и славио се све до 2001. године, када је укинут одлуком Владе Србије.

Празник се и данас, незванично прославља у организацији Савеза удружења бораца народноослободилачког рата,Социјалистичке партије Србије и Општине Крупањ.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/video-polaganjem-venaca-i-prigodnim-programom-obelezen-7-juli-dan-ustanka/