(ВИДЕО) ПОВЛАСТИЦЕ ЗА ДАВАОЦЕ КРВИ

Већина добровољних давалаца крви не зна за бројне повластице, као што су бесплатни прегледи, лекови и специјалистичке услуге. Право на бенефиције имају они који су десет пута и више дали крв или су били даваоци у претходних годину дана.

Тим хуманим чином, даваоци помажу особама којима крв значи живот, али исто тако остварују и многе погодности.

Већина добровољних давалаца крви не зна да, по закону, не плаћа партиципацију за лекарске прегледе, поједине лекове и неке специјалистичке услуге, а они који знају, те бенефиције ретко користе.

Прегледи на ултразвучном апарату, скенеру и магнетној резонанци по упуту, једнодневни терапијски третмани у физикалној медицини и рехабилитацији, болничко лечење, амбулантно-хируршке интервенције, патронажне посете и лабораторијске анализе само су неке од услуга које су за добровољне даваоце бесплатне.

Сваки давалац, при одласку код лекара, мора да има оверену здравствену књижицу, упут лекара специјалисте и књижицу Института за трансфузију.

Иако даваоци имају право на одређене бенефиције, у пракси до њих тешко долазе, јер већина домова здравља не поштује закон. У случају да платите услугу која је за даваоце бесплатна, обратите се особи задуженој за права пацијента у тој здравственој установи.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/video-povlastice-za-davaoce-krvi/