(ВИДЕО) ПРЕДСТАВЉЕНА ЧЕТИРИ ТОМА ЕДИЦИЈЕ „ОБРЕНОВИЋИ У МУЗЕЈСКИМ И ДРУГИМ ЗБИРКАМА СРБИЈЕ И ЕВРОПЕ“

У Народном музеју је одржана промоција стручне каталошке публикације „ОБРЕНОВИЋИ у музејским и другим збиркама Србије и Европе I – IV“.

Након поздравне речи директора музеја Стевана Мартиновића о књигама су говорили АЛЕKСАНДАР МАРУШИЋ, историчар и директор Музеја Рудничко – таковског краја из Горњег Милановца и САВА САМАРЏИЋ, професор историје у Паланачкој гимназији.

Кроз баштињење и очување прошлости т.ј. наслеђе династије Обреновић у вербало визуелној култури долази до савременог очувања нарушеног умногоме националног идентитета Срба и његове модерне државе која је умногоме заснована на темељима династије Обреновић која је фундаментално установила оно што ми данас препознајемо као српска модерна држава и српски национални идентитет

О помало заборављеним Обреновићима аутори у сваком новом издању отварају нове ризнице и погледе на владарску породицу. Тако им кажу одају признање као једном од симбола рудничко таковског краја.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/video-predstavljena-cetiri-toma-edicije-obrenovici-u-muzejskim-i-drugim-zbirkama-srbije-i-evrope/