(ВИДЕО) ПРЕВЕНТИВНИ ИНТЕРНИСТИЧКИ ПРЕГЛЕД У ОБ „СТЕФАН ВИСОКИ“ ОБАВИЛО 118 ГРАЂАНА

Грађани широм Србије могли су јуче бесплатно да провере своје здравствено стање, у ОБ „Стефан Високи“ у заказано време преглед је обавило 118 грађана.

Код лекара су могли и грађани који немају здравствену књижицу, да измере притисак и измере ниво шећера и ураде ЕКГ.

Ово је прва акција бесплатних прегледа, који ће бити организовани једном месечно, а јуче су у 58 општих болница и три клиничка центра у Србији – у Новом Саду, Крагујевцу и Нишу, организовани прегледи који су трајали од осам до 16 сати.

Неки су у ОБ „Стефан Високи“ стигли и пре осам часова, а према речима директора болнице др Николе Ристића у тој здравственој установи организовали су се по упутствима Министарства здравља, па гужви нема.

„Ми радимо наш посао, нема гужве, постоји одређени ред – мери се притисак, затим шећер у крви и уколико се утврди да је некоме шећер повишен изнад референтних вредности, пацијент попуни скрининг упитник и обави разговор са лекаром“.

Управо је, додаје, важан контакт са лекарима, да људи могу да дођу да поразговарају са њима, након чега се прави план испитивања за пацијента.

Зато су, додаје, овакви прегледи корисни – да људи направе пресек здравственог стања и сазнају да ли имају тегобе. 

Министар здравља Златибор Лончар најавио је да ће, у случају да одзив грађана буде велики, следећа акција бесплатних прегледа бити организована највероватније у првој недељи октобра.

Тада ће грађани, поред општих болница и три клиничка центра, моћи да се прегледају и у домовима здравља и у Клиничком центру Србије. 

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/video-preventivni-internisticki-pregled-u-ob-stefan-visoki-obavilo-183-gradjana/