(ВИДЕО) РАДНИК ГОШЕ СЕ ОБЕСИО НА РАДНОМ МЕСТУ

Радник Гоша шинских возила ДМ (1961) из Велике Плане је пронађен јутрос обешен у овој фабрици. После краће потраге по фабрици њега су пронашле колеге пошто је његова породица јавила да кући није дошао од јуче након посла.

ДМ је био у тешкој финансиској ситуацији, по речима колега једном је био избачен из аутобуса на путу кући јер није имао 100 динара за карту. Здравствене књижице радницима годинама нису оверене а плате се исплаћују на кашичицу по пар хиљада динара,тако да се сада дугује по 20 плата радницима.

По речима колега ДМ је био добар друг и радник, живео је са сином и мајком који су такође били болесни па га је вероватно целокупна ситуација .  нагнала на овакав потез, причају његове колеге. Претпоставља се да се ДМ обесио још јуче након завршетка посла након 15 часова. Од куће су га звали на мобилни и тражили свуда али није се јављао. Ујутру су га колеге позвале на телефон који је зазвонио у гардероби где су пронашли и његово цивилно одело. Одмах су посумњали на најгоре и пошли да га траже по хали. Пронађен је обешен у делу хале који није прометан и где се не пролази често. Одмах је обавештена полиција која је спровела истрагу.

Незадовољни радници су се окупили испред канцеларије директора који је затражио полицијску заштиту. Мада како тврде радници, они нису имали намере да угрожавају животе руководства већ да се ствари покрену са мртве тачке и  да се коначно реши њихова материјална ситуација, јер очигледно је да се овако даље не може.Фабрика шинских возила

„Гоша“ је приватизована 2007. године, власник је словачка фирма ЖОС Трнава, а радници тврде да више и не знају коју плату им је послодавац последњу исплатио, то јест да примају по две до три хиљаде динара. У фабрици има 375 радника.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/video-radnik-gose-se-obesio-na-radnom-mestu/

10 comments

Preskočiti na obrazac za komentare

  • Milan on 23/03/2017 at 14:00

  Vladane, upravo mrezom odredbi koje su razapete kroz zakone i uredbe ovakav sistem je stvoren. A vi gradjani zar ne vidimo jedni drugima u ocima apatiju letargiju i ocaj. Zar se ne prepoznajemo. A to oprostajno pismo mozda ima potencijal da zapali Srbiju ako se objavi.

  • Из срца on 23/03/2017 at 08:33

  Саучешће породици. Немогу а, да не поделим осећанја. Нема ништа ни у једним новинама.Да се нека клаберка бахатила писало би се десет дана, овако ништа се није десило. Ми у Паланци сами ће се поубијамо. Дај да разбијемо медијску блокаду. Извињаење читаоцима због емоција, пишем у даху.

  • Zeljka Milanovic on 23/03/2017 at 01:07

  Srbijo, jadna si….

  • Marijana on 22/03/2017 at 19:10

  E tuge majko božija ….Trebao je dići ruku na nekog odgovornog, a ne na sebe. Bio bi heroj, ljudi bi ga slavili.

  • dejan smederevo on 22/03/2017 at 17:38

  ja sam radio u gosi do 2010 do tad je bila plata redovna posle je dinkic dva puta dolazio u fabriku i od tad je pocelo zajebavanje radnika to jest plata da kasni nije ova vlada kriva za ovo vec vlada demokrata koja je prodala gosu sto se tice slovaka oni su u svojoj zemlji beda i kod njih je stanje gore nego kod nas ja mislim da ovde mafija pere pare a radnici su zrtve krivim drzavu sto ne donese zakon koji posle tri zakasnjenja plate treba da zatvori tu fabriku neka je laka zemlja coveku koji se obesio znam kako je kad nemas od cega da zivis ja sam putovao iz smederava u gosu sada zivim u inostranstvu i ovde je malo varioca koji su kao mi iz gose zao mi je dole mojih kolega koji su izvrsni majstori a ovi sindikalci su teski lopovi oni dobijaju pare to svi znaju pozzz iz beca

  • Iks on 22/03/2017 at 14:07

  Poništiti privatizaciju i oterati sadašnjeg vlasnika.

  • Ivan Selisnik on 22/03/2017 at 13:33

  Нека свима нама Влада Србије и велики вођа покаже на свом примеру како преживети,јести,школовати децу,плаћати основне рачуне са минималцем 22.000.00 динара.Ово је само један болан начин да чује Србија за које новце сиротиња раја ради ко пас док се послодавци иживљавају под заштитом Владе.Ми нисмо робови које ће да шутира ко и како хоће,ми руку на свој живот неће да подижемо,ми мора да се ујединимо и да ми бирамо и Владу и власт.Више нико од нас не сме подигнути руку на себе јер смо ми држава,ми смо ти којима држава служи а не ми држави.Нека ова болна истина одјекне Србијом и да једном за свагда скинемо овакву Владу са врата,као и овај јарам који притишће нејаке пршљанове израбљене под корбачима сумњивих капиталиста.

   • Cirkus on 23/03/2017 at 07:29

   Tragedija svakako! Medjutim, šinska su privatizovana mnogo pre ove vlade, raspitaj se, toliko istine radi. Istinu na videlo!

    • Vladan on 23/03/2017 at 12:55

    Zakon i dalje vazi, a koja vlada je to odradila nema veze. Svakog prvog plata ako se radi. Potrebno je da znas radni zakon Srbije a posto ga ne postuju ni drzavne firme zasto bi strane. Tako da je zakljucak svega ovoga da se ne postuje zakon koji i te kako valjan, ali ne vazi za sve, samo za sirotinju je validan.

    • Marjan on 23/03/2017 at 14:10

    Dragi gospodine „CIRKUS“ ! Ne znam gde živite, ali bez obzira na to, ovo treba da znate. Tačno je da je ova privatizacija izvršena pre ove vlade, ali takođe su i ovo činjenice :
    1. Ne znam iz kog razloga, ali ova vlada sistematski uništava Šumadiju, a posebno njen istočni deo. Investicije, nove fabrike, putevi, precizno obilaze Šumadiju, praveći od nje „CRNU RUPU“. Kragujevac, kao njen najveći grad bukvalno odumire. Od „FIATA“, do danas, ni jedna investicija !!!??? A i to sa „FIATOM“ je bilo jadno. Budzašto im je prodata fabrika, koja je zapošljavala između 36 i 40 hiljada radnika, a sa pratećom industrijom preko 100 hiljada. A oni su uveli samo obradu karoserije i montažu vozila sa zaposlenih par hiljada ? Zastavina „Mehanička obrada“ je bila među tri najveće i najbolje u Evropi, sa 4000 zaposlenih, modernom opremom, ali pre svega sa fantastičnim stručnim majstorima, koji nisu imali premca u Evropi. Srce mi se cepalo, lično sam gledao, kada je došao „FIAT“, radnike isterao na ulicu (velika večina preduzimljivijih se snašla po Evropi), a mašine, koje smo pazili kao oči u glavi, buldožerima pokidao sa tla. Mesecima su vozovi odvozili mašine kao staro gvožđe u livnice. Ako se pođe iz Kragujevca, na bilo koju stranu (Kraljevo, Batočina, Čačak, Topola, G.Milanovac, Rača, Jagodina,…) putevi su, blaga je reč : JEZIVI.
    2. PALANKA – Šta je ova vlada učinila za Palanku ? Jedno veliko NIŠTA. Pa Palanka je bila u mnogo boljem stanju, kada je ova vlada došla. A danas ? Putevi skoro neprohodni (od Rače, do Palanke, na pojedinim deonicama, treba nositi automobil na leđima), od industrije nema ničega, preduzetništvo potpuno zamrlo, gradska kasa pred bankrotom, voda se u stanovima pusta nekoliko sati dnevno, kao da je ratno stanje…i trudeći se da budem maksimalno objektivan, Palanka je „crna rupa“ Šumadije, a Šumadija je „crna rupa“ Srbije !

Komentari su onemogućeni.