(ВИДЕО) СВЕТСКИ ДАН ПОЗОРИШТА СА СПУШТЕНИМ ЗАВЕСАМА УЗ ВАЖНУ ПОРУКУ

Театри широм света дочекују без публике Светски дан позоришта, 27. март, а док су завесе спуштене, позоришне куће све више селе представе у виртуелно окружење, покушавајући да одрже дух и олакшају свима период неопходне изолације у борби против коронавируса.

Упркос незапамћеној вирусној пошасти, која је блокирала свет, Међународни позоришни институт (ИТИ) и овога пута шаље традиционалну поруку поводом Светског дана позоришта, позивајући позоришта да у овом тешком тренутку деле своје гласове љубави, охрабрења и подршке свим људима, као и да искористе креативност и позитивну енергију да улију светлост у мрак…

С обзиром на пандемију коронавируса, порука поводом Светског дана позоришта, коју је овога пута написао чувени пакистански драматург Шахид Надим (Схадид Надеем), биће читана виртуелно – уместо пред публиком уживо. Иако је Надимова порука настала пре кулминације коронавируса у Европи и САД, његово уверење да позориште има племениту улогу да испуни човечанство енергијом и покрене га да се издигне изнад амбиса и више је него актуелно.У тексту “Позориште као светилиште”, Надим је подсетио на историјат позоришта Ајока, које је основао са својом супругом, позоришном редитељком, глумицом и феминисткињом Мадихом Гунар (1956-2018), а кроз ту причу констатовао је да читава планета тоне у сву дубљу катастрофу и да јој је потребно надахнуће духовном снагом, које може да пружи управо позоришна уметност.

Надим се, између осталог, присетио се и једне ситуације током турнеје Позоришта Ајока индијским делом Панџаба 2004. године, када је један старији човек пришао глумцу и замолио га да благослови његовог болесног унука. Глумац му је одговорио да он није велики суфистички песник Бале Шах (1680-1757), већ га само игра у представи, али је услишио старчеву молбу. Старац му је захвалио и рекао му да он није глумац, већ реинкарнација Бале Шаха, односно аватар (према хиндуистичкој култури, реинкарнација или земаљска представа божанског учитеља).
“Ођедном, указао нам се нови концепт глуме и позоришта у којем су глумци постајали реинкарнације оних које су представљали на сцени”, навео је Надим у поруци, у којој је описао политичке, војне, верске и друге околности у својој земљи, ситуацију у друштву и улогу позоришта у том контексту.

Прича о Бали Шаху и многе друге сличне у свим културама могу постати мост између позоришних стваралаца и неупућене публике пуне ентузијазма, истакао је Надим у поруци.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/video-svetski-dan-pozorista-sa-spustenim-zavesama-uz-vaznu-poruku/