(ВИДЕО) ТРИБИНА У ПАЛАНАЧКОЈ БИБЛИОТЕЦИ „КОШАРЕ БИТКА КОЈА ТРАЈЕ…“

Најтрагичнија, али уједно највитешкија и највеличанственија битка српског народа у времену које живимо, а којом су српски војници и официри достојни својих предака и велике историје зауставили копнену инвазију НАТО злочинаца на територију Србије, догодила се на караули Кошаре и трајала непрекидно 67 дана, од 9. априла до 14. јуна 1999. године. Борбе су несмањеном жестином вођене на фронту дужине 15 до 20 километара и трајале до потписивања Кумановског споразума. Изузетан интензитет битка је имала од 9. до 16. априла и потом 6. маја (на Ђурђевдан) и поново 11. маја. У борби са 15 до 20 пута јачом живом силом непријатеља животе за отаџбину дало је 108 српских војника и официра, а рањено је њих 265. По завршетку рата, од октобарских промена 2000. о овој историјској победи се читаву деценију ћутало, а онда је на светло дана почела да излази истина о њеном значају за Војску Србије.

Двадесет година након ових трагичних догађаја убиблиотеци „Милутин Срећковић“ у Смедеревској Паланци је одржана трибина под називом „Кошаре-борба која траје“ на којој је учествовао пуковник Љубинко Ђурковић, командант одбране Кошара, потпуковник Драган Јелић, командант дивизиона иначе родом из Азање, Владан Бајкић борац у то време на редовном служењу војног рока рођен у Паланци где и сада живи, Радослав Батинић, војник  и  Војислав Вукашиновић десетар, командир одељења.

Преузимање делова текста или текста у целини је дозвољено, али уз обавезно навођење извора и уз постављање линка ка изворном тексту на www.palankadanas.com

Под истим условима могу се користити и фотографије које су производ сајта Паланка данас, остале се користе са дозволом друге стране и подлежу ауторским правима.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/video-tribina-u-palanackoj-biblioteci-kosare-bitka-koja-traje/