(ВИДЕО) У ГОШИ СТАТУС КВО

Генерални директор „Гоше“ Милутин Шћепановић каже да су радници део заосталих зарада добили, да на остало не могу да рачунају уколико не наставе производњу, те поручује да би наставак штрајка могао да резултира стечајем. 

Ко хоће данас нешто „Гоши“ авансно да плати? Мора да се прода роба, па онда да се плати… Али, они морају да верују, морамо да идемо у процес производње. Имамо јасан пут, а са друге стране је понор, стечај, нема трећег, рекао је Шћепановић.
Он објашњава да је влада прихватила да помогне и да преко СДПР-а активира договорени посао са Ираном, са којим би се, каже, потпуно намириле заостале плате.

Данас су више од три сата у Смедеревској Паланци разматране разне солуције, па је након тога миритељ из Републичке агенције за мирно решавање радних спорова препоручио странама да се у наредна три дана изјасне и дају евентуалне сугестије, речено је Тањугу у Агенцији.

Његова препорука подразумева да се радницима одмах након продаје теретних вагона или обртних постоља исплати једнократно најмање по 65.000, док пословодство тврди да постоје добре шансе да се одређена роба прода.

Такође, препорука подразумева да се преостале неисплаћене зараде за 2015, 2016. и 2017. намирују у 16 месечних рата почев од 1. септембра ове године, али и да се у арбитражном поступку пред Агенцијом утврди износ тих зарада у складу са надлежностима Агенције, која одлучује о минималним зарада.

Препорука предвиђа и да се у сарадњи са надлежним органима намире обавезе за пензијско, инвалидско и социјално и здравствено осиугање, затим припадајући износ доприноса, као и осигурање за случај привремене незапослности за период за који им није покривен, а у складу са законом.

Након усвајања ове препоруке, радници би били обавезни да нормализују рад и обуставе штрајк, који траје већ четири месеца.

Након усвајања препоруке у наредних недељу дана требало би очекивати да стране које су иницирале спор пред Агенцијом, а то су запослени и управа Гоше, закљуцуче споразум о окончању поступка пред Агенцијом.

Уколико се не постигне договор у вези с препоруком миритеља, он ће наставити преговоре са сваком страном у спору.

Данашњим преговорима први пут су поред представника штрајкачког одбора присустовали и представници синдиката у Гоши, а то су Савез самосталних синдиката радника, Удружени гранских синдиката Независност и Синдикат индустријских радника.

Председник Штрајкачког одбора у изјави за портал Паланка данас и још неколико националних телевизаја не крије свој песимизам за будућност фабрике и радника.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/video-u-gosi-status-kvo/

1 comment

    • Goran on 29/07/2017 at 08:16

    Doklw vise GOSA? Napisite vise da se radi o Sinskim vozilima..silne probleme imaju firme koje rade i koje nisu imale dodirnih tacaka sa gosp. Dinkicem.

Komentari su onemogućeni.