(ВИДЕО) УДРУЖЕЊЕ „РОДИТЕЉ“ И ОБ „СТЕФАН ВИСОКИ“ ОБЕЛЕЖАВАЈУ НАЦИОНАЛНУ НЕДЕЉУ ПРОМОЦИЈЕ ДОЈЕЊА

У нашој земљи Национална недеља промоције дојења обележава се 40. недеље у години која симболично представља трајање трудноће, од 02. до 09. октобра, по двадесеттрећи пут, под слоганом „Подржимо дојење”.
Циљеви Светске недеље дојења 2017. године су:
1. Информисање – разумевање значаја заједничке акције у оквиру четири тематске области Циљева одрживог развоја.
2. Препознавање своје улоге у активностима и шта може да направи разлику.
3. Унапређење сарадње и утврђивање области од заједничког интереса.
4. Подстицање заједничког рада како би се постигли Циљеви одрживог развоја до 2030. године.

Поводом Националне недеље промоције дојења ОБ „Стефан Високи“ и УГ „Родитељ“ организовали су бројне активности које имају за циљ промоцију дојења и значај мајчиног млека за новорођенче.

Прва активност је била радионица за труднице и мајке које доје, која је одржана на одељењу Гинекологије у болници а коју је одржала Јелена Тимотијевић, вршњачка саветница за дојење Удружења „Родитељ“. У уводној речи будуће маме је поздравио директор ОБ Стефан Високи др Никола Ристић и др Јелена Миолски педијатар. Такође, компанија ДИС је донирала поклон пакете за породиље које су се затекле у породилишту и на Дечијем одељењу.

Дојење је витални део одрживог развоја и значајна компонента глобалне акције окончања потхрањености. Веће стопе искључивог и континуираног дојења могу бити постигнуте само сарадњом у свим секторима и кроз све генерације. Дојење није само питање које се тиче жена, нити искључива одговорност жена – заштита, промоција и подршка дојењу је колективна друштвена одговорност коју сви делимо. Подршку мајкама које доје могуће је обезбедити на различите начине. Традиционално, подршку пружа ужа, али и шира породица. Потребна је, међутим, подршка шире околине, а поред здравствених радника и саветника за дојење и подршка пријатеља, као и заједнице у целини.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/video-udruzenje-roditelj-i-ob-stefan-visoki-obelezavaju-nacionalnu-nedelju-promocije-dojenja/