(ВИДЕО) УДРУЖЕЊЕ УЈЕДИЊЕНИХ ПЕНЗИОНЕРА ОБЕЛЕЖИЛО БИВШИ ПРАЗНИК 29. НОВЕМБАР

Док је за неке 29. новембар дан када је формирана најпросперитернија држава која је постојала на овим просторима, неки га сматрају победом тоталитаризма и ауторитаризма.

Иако се одавно не обележава као празник многи се и данас радо сећају тог времена и обележе овај дан. Тако је и Удружење Уједињених пензионера из Смедеревске Паланке у својим просторијама организовало окупљање и свечани ручак како би прославили и подсетили се на нека давно прохујала времена.

Овим датумом заправо се обележавало Друго заседање АВНОЈ-а у граду Јајце у БиХ 1943. године, када је, под вођством Kомунистичке партије Југославије, донета одлука о формирању државе федералног устројства, Југославије, као и уставотворне скупштине две године касније, када јој је дат назив Федеративна Народна Република Југлославија (ФНРЈ).

До 1997. овим датумом се обележавало Друго заседање АВНОЈ-а. Тада је, да се не би славио празник „непостојеће државе“, донета одлука да 29. новембар означава формирање Југославије као републике, односно формални пад монархије. Иако је надживео државу чије је оснивање обележавао, укинут је 2002. године, када је, одлуком Већа грађана Савезне скупштине СРЈ, за Дан државности проглашен 27. април, датум када је донет нови устав 1992. године. Данас је то 15. фебруар, дан када је 1804. у Орашцу подигнут Први српски устанак, а 1835. у Kрагујевцу донет први Устав – Сретењски Устав.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/video-udruzenje-ujedinjenih-penzionera-obelezilo-bivsi-praznik-29-novembar/