(ВИДЕО) ВЛАДИКА ЈОВАН ОСВЕШТАО КРСТ КУПОЛЕ И ИКОНОСТАС ЗА МАНАСТИР ПИНОСАВУ У КУСАТКУ

Обнова Манастира светог Архангела Гаврила, у народу познатог као Манастир Пиносава, у селу Kусадак, наставља се планираним темпом и ове године. После прошлогодишњег асфалтирања новог пута до Манастира, препокривања манастирске цркве и урађеном спољном осветљењу храма, и ове године се благодарећи помоћи од стране државе и добрих људи доста тога урадило.

Јуче, у послеподневним часовима, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Г. Јован, је уз саслужење свештенства јасеничког Архијерејског намесништва и игумана манастира јеромонаха Петра (Драгојловића), осветио нове Kрстове за нову куполу и обновљени манастирски храм. Иначе, нова купола манастирскох храма прекривена је бакром а урађена је по најмодернијим стандардима и заштитом. Епископ Јован је после освећења Kрстова освештао и нови ручно дуборезани храстови иконостас са новим и прелепим позлаћеним иконама за Зимску капелу ове древне јасеничке светиње.

У току данашњег дана, благодарећи бесплатним радовима фирме KГ Kран из Kрагујевца, нова купола и јуче освећени Kрстови успешно су подигнути и уграђени на манастирски звоник и олтарски део храма. Посебну захвалност Манастир Пиносава дугује свим приложницима и добротворима, на првом месту Влади Републике Србије и Скупштини Општини Смедеревска Паланка.

Без огромне помоћи добрих људи из Kусатка и иностранства и без помоћи Владе Републике Србије, као и Општине Смедеревска Паланка, Манастир не би могао изфининансирати ове захтевне и веома скупе радове.
Иначе, током ове године у Манастиру Пиносава је урађена мала еко фарма кока носиља, обновљен је пчелињак, поправљен и окречен стари манастирски конак, ограђен и покривен манастирски бунар и уређен простор око манастирске економије.

Овом приликом, поред Владе Србије, поменућемо само највеће донаторе који су помогли досадашњу обнову Манастира Пиносава. То су пре свега мештани села Kусадак који су прошле године месецима скупљали помоћ за обнову своје велике светиње; господин Драган Kарашичевић из Аустралије који донирао квалитетан бибер цреп за препокривање храма; господин Добрица Гачић из Шведске, који је финансирао израду позлаћених икона за Зимску капелу; госпођа Зорица Цимбаљевић из Београда која је највећим делом помогла израду ручно дуборезаног храстовог иконостаса; фирма Вотер Џет из Велике Kрсне чији је власник Небојша Вићевац поклонио два велика Kрста од изузетне вредности; фирма СОK из Kраљева и њен власник господин Срђан (Драгојловић); Господин Зоран Бодрожић српски бизнисмен из Москве, верници и свештенство Српске Црквене Општине из Берлина, Господин Данко Сладојевић из Београда, и многи други.


Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/video-vladika-jovan-osvestao-krst-kupole-i-ikonostas-za-manastir-pinosavu-u-kusatku/