(ВИДЕО) ВУЧИЋ У ГОШИ – РАДНИЦИМА ПО 60 000 ДИНАРА И ОВЕРА ЗДРАВСТВЕНИХ КЊИЖИЦА

Премијер Александар Вучић изјавио је да је Влада Србије обезбедила средства за једнократну помоћ радницима Гоше од по 60.000 динара, да ће бити решено и питање овере њихових здравствених књижица и да ће евентуално повезивање радног стажа бити размотрено у разговору са власником компаније, а у зависности од тога да ли он намерава да наставити да послује.

Вучић је то рекао данас у Смедеревској Паланци, где је дошао на позив радника Гоше који штрајкују због неиспуњених обавеза према њима, укључујући неисплаћене плате и проблеме са здравственим књижицама, стажом и даљом судбином фирме.

Најавио је да ће до 23. априла надлежни министри разговарати са власником, у жељи да посредују у решавању проблема.

Објаснио је да је дуг те фабрике према држави пет милиона евра.

Он је додао да се радницима дугују вишемесечна примања.

Премијер је указао и на чињеницу да, иако је „на папиру” од плата радника одузимано за пензијско и здравствено осигурање, тај новац није уплаћиван ПИО фонду, па је дуг према њему 3,2 милиона евра.

Новац узет од Фонда за развој, додао је Вучић, износи око 192 милиона динара, односно око милион и 700 хиљада евра, али ни он није оправдан.

Приметивши да радници свакако нису срећни понуђеним решењима, али да је урађено оно што се могло, објаснио је да нису ни дошли у Гошу да преговарају, „за то немамо овлашћења, нисмо власници већ смо дошли да помогнемо колико можемо као влада“…

Додао је да ће се још разговарати са власником како би се видело шта он даље мисли да чини, „а ако не мисли да видимо ми шта можемо да урадимо“.

Kако је рекао, задовољан је како радници са страшћу и љубављу мисле о својој фабрици.

Видећемо још да ли ћемо успети да сачувамо Гошу, Влада ће бринути о томе, бориће се, а ово за сада, поручио је, брза је помоћ и подршка…

Та помоћ је била могућа, додао је, јер због мера штедње сада има новца, у супротном не би могло да се уради ништа.

Поручио је да ће министар Александар Вулин разговарати о другим стварима као што је проблем алиментација, а он ће се, обећао је, радницима обратити поново до Ђурђевдана.

Премијер је навео да је и до сада озбиљан новац дат Паланци, да ће то влада чинити и даље али и навео да треба направити здрав модел за будућност.

Kако је рекао, сви знају и како је дошло до таквог стања у Гоши али и у другим фабрикама и која и чија је влада је то урадила, али је, приметио је, увек он крив за све „и за оно што су ти оставили пре 10 година, а што не можемо да исправимо наредних 10″…

„Kажу Вучић кир Јања и слично“, рекао је и додао да је и то у реду али да има пара и да ће их бити те ће држава моћи да помогне и убудуће.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/video-vucic-u-gosi-radnicima-po-60-000-dinara-i-overa-zdravstvenih-knjizica/