ВИШЕ ОД ЧЕТВРТИНЕ ГРАЂАНА НИЈЕ КОРИСТИЛО КОМПЈУТЕР

sdr

Више од четвртине грађана Србије никада није користило рачунар нити интернет, показују резултати истраживања Републичког завода за статистику о употреби информационо-комуникацуионих технологија у Србији. 

Истраживање, недавно објављено, обухватило је 2.800 домаћинстава, као и 2.800 појединаца узраста од 16 до 74 године.

Налази показују да рачунар у Србији поседује више од две трећине домаћинстава, 68,1 одсто, што је повећање од 2,3 одсто у односу на 2016, и за 3,7 одсто више у односу на 2015.

Више од половине домаћинстава, 52 одсто, поседује један, а 45 одсто два рачунара.

Такође, 68 домаћинстава има интернет прикључак, што је раст од 3,3 одсто у односу на лане.

Заступљеност рачунара у домаћинствима варира од територијалне целине: у Београду износи 77,8 одсто, у Војводини 66,2 одсто, а у централној Србији 65,3 одсто.

Готово сва домаћинства, 99,6 одсто, имају ТВ, а 58,4 њих кабловску ТВ.

Мобилни телефон поседује 90,5 одсто домаћинстава, а лаптоп 43,7 одсто, што је повећање 4,5 одсто у односу на прошлу годину.

Према резултатима истраживања, број појединачних корисника рачунара повећао се за 1,1 проценат у односу на 2016. годину.

Наиме, више од 3,6 милиона људи (67,7%) користило је рачунар у последња три месеца, 1,3 одсто користило је компјутер пре више од три месеца, а 4,9 одсњи пре више од годину дана, док чак 26,1 одсто људи никада није користило рачунар.

На питање колико су често у просеку користили рачунар у последња три месеца, 86,4 одсто испитаних одговорило је сваког дана или скоро сваког дана, 7,1 одсто њиих најмање једном недељно, 4,9 процената најмање једном месечно, а 1,6 процената ређе него једном месечно.

Када је реч о коришћењу интернета, у Србији је 70,5 одсто људи користило интернет у последња три месеца, 1,6 одсто њих пре више од три месеца, а 2,3 процентра пре више од годину дана, док чак четвртина, 25,6 одсто испитаника, никад није користила интернет.

Током последња три месеца, свакодневно је интернет користило 88,2 процента испитаника, што значи да је више од 3,3 милиона људи у Србији „на мрежи“ сваког или скоро сваког дана.

Истраживање је обухватило и 1.655 предузећа, а показало се да сва она користе рачунаре у пословању.

Истраживање је показало да више од милион грађана Србије користи електронске сервисе јавне управе.

Налази показују да 1,27 милиона људи у Србији користи електронске сервисе јавне управе, односно да 32 одсто интернет популације користи интернет услуге уместо да остварује личне контакте или посећује јавне установе или органе администрације.

Показало се и да је 31,3 проценат интернет популације користило интернет за добијање информација са веб-сајтова јавних институција, а њих 20,2 одсто за преузимање званичних образаца.

Када је реч о онлајн куповини, више од 1,63 милиона људи у Србији куповало је или поручивало робу и услуге путем интернета у последњих годину дана, али истовремено готово половина корисника интернета, њих 49,9 одсто, никада није куповало или поручивало робу или услуге путем интернета.

Највећи број корисника путем интернета купује или наручује одећу и спортске производе, 58,2 одсто, затим добра за домаћинство, 21,7 одсто, електронску опрему 20,1 проценат, рачунарску опрему 12 одсто…

Извор СЗЗС

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/vise-od-cetvrtine-gradjana-nije-koristilo-kompjuter/