ВИТЕЗОВИ НЕБА НАД ПАЛАНКОМ-ФОТОГРАФИ У ПОСЕТИ АЕРО КЛУБУ „ЈАСЕНИЦА“

Текст: Наташа Миљевић

 Млади фотографи који су недавно, на Светог Саву, имали своју прву заједничку изложбу у Народном музеју, на првом јавном сабрању Јасеничког православног братства ,,Константин“ и у амфитеатру своје матичне школе ,,Гоша“, заједно са својим ментором, дипл.ел.инг.  Наташом Миљевић, професором школе и једним од оснивачем братства, овог пута су за свој отворени фото-студио изабрали Аеро – клуб ,,Јасеница“.

О значају нашег аеродрома, о његовом историјату и самом настанку српске ескадриле на овим просторима, опсежно и аргуметовано је, својим дугогодишњим истраживањем и пилотским искуством, своја запажања написао и несебично нам пренео  Предраг Торбица у својој књизи  ,,Ескадрила МФ99С у Паланци“, о којој сам већ писала и говорила по завршеној промоцији. Укратко, да се подсетимо:

,, Књига нам говори о српско-француском пријатељству са почетка Првог светског рата, о једном великом и незаборавном подвигу који се одвијао баш овде, на нашем простору и небу, кроз несебичне дарове и јуначке летове француских пилота у одбрани Србије  пред албанску голготу…

Најбољи француски пилоти, пре само једног века, боравили су и узлетали управо одавде, са нашег старог вашаришта на Рудинама,  из ,,француског села“ како су га наши суграђани тада звали, да би бранили нас и наше небо до и око Београда, од Аустро-Угара који су љуто потискивали читаву начу војску дубоко ка југу…

Извучена трајно из заборава, аргуметована и чврсто поткрепљена великим бројем докумената, фотографија, дневника летења, дипломатских и преписки ратних команди, ова Пеђина истинита прича о једној суровој борби над нашим небом  има и свој поетски део, када нам говори, кроз описе ликова мајора Милетића, првог срског ваздухопловца, затим светске звезде авијације, Француза по рођењу, Луја Полана, малог дечака Синише кога је други француски пилот, узевши у свој авион после погибије родитеља, послао на школовање у Француску, па све до, у историји ваздухоплоства легендарног драматичног разговора чувеног Ђорђа Роша и Луја Полана усред лета под рафалном паљбом, коју је ауто поставио и као лајт мотив читавог свог дела, видимо и осећамо дух једног времена велике части и људскости. Видимо и Паланку у то време, деценију по подизању Храма Светог Преображења, узбуђену и ужурбану у дочеку своје француске браће, пред најтежа искушења наше војске и голготу која је уследила непосредно после ових догађаја – ону страшну, албанску…“

На самом аеродрому нас је, у пар наврата, дочекао Здравко Милосављевић, секретар Аеро клуба и пилот. Клуб се бави спортским летењем и једриличарством. Простор аеродрома такође користи и правно лице ,,Аеромонде“, која се бави школовањем пилота за PPL-A и PPL-G дозволе, за управљање авионом и једрилицом. О томе се заинтересовани могу обавестити на сајту www.aeromonde.org. Обука је врло озбиљна, опсежна, састоји се из 9 предмета и практичног дела, а свакако су најважнији навигација, метеорологија и комуникације.

Клуб поседује две летилице – чешки Blanik l-13 и амерички Piper Super Cub. Имали смо прилике да уђемо у кокпит, осетимо пилотску атмосферу и део узбуђења које се јави када се нађете пред било којом инструмент таблом превозног средства, а авиона посебно, наравно.

Добили смо и крајње детаљне информације од пилота г. Милосављевића  о томе шта пилоти ових авиона морају да знају, о процедурама полетања и слетања и самог лета, комуникације са контролним торњевима, преласцима у ваздушни простор других земаља, начину комуникације и језику који се користи, радио фреквенцијама одлазног и долазног аеродрома, положају авиона пред полетање зависно од типа, загревању и припреми мотора авиона, одржавању мотора и периодичној репарацији која је изузетно захтевна, о трошковима лета који се рачунају по сату лета, километражи са једним резервоаром која се креће код ових летелица и до 600 км, о врсти горива и складиштењу, затим и о здравственим критеријумима за пилоте, ризицима, захтевима за број прелета и сл.

За љубитеље sky-diving-а, обука се обавља у Параћину, код врло искусних инструктора и захтева већу здравствену и физичку спремност полазника, јер се обично искакање обавља на 3000 метара. Фантастичне кадрове из ваздуха, на огромним висинама, које сада можете видети на нету приликом упражњавања ове врсте екстремног спорта, омогућена су новим технологијама и камерама на кацигама ових модерних ,,ваздушних ронилаца“ .

На простору аеродрома налази се још једно правно лице које се бави репарацијама и ремонтом авиона и покрива потребе летилица овог типа у читавом региону наше и околних земаља.

Сви заинтересовани за ову врста спорта могу детаљније информације добити у самом клубу, а ми чекамо прве пролећне дане и прве летове, где ћемо, за почетак, према љубазном и крајње предусретљивом позиву нашег искусног пилота Здравка, обавити и прве снимке из ваздуха, а онда, могуће је, да ће се неки од нас одважити и да крену путем пилота јунака некадашње и данашње ескадриле – витезова нашег неба.

текст  – Наташа Миљевић

фотографије – Милош Савић, Жарко Возић, Јована Томашевић, Даница Ранковић, Стефан Шулеић, Никола Јоцковић и Наташа Миљевић 

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/vitezovi-neba-nad-palankom-fotografi-u-poseti-aero-klubu-jasenica/