ВЛАДА ДОНЕЛА ОДЛУКУ-СВИ МУЗИЧАРИ МОРАЈУ ДА ИМАЈУ ЛИЦЕНЦЕ

Како је у четвртак саопштено после седнице Владе Србије, посебан колективни уговор за ангажовање естрадно-музичких уметника и извођача у кафићима, кафанама и ресторанима, обавезан је и за угоститеље који нису чланови Уније послодаваца Србије и који нису учествовали у његовом закључивању.

Доношењем ове мере равноправни су услови за све послодавце у Србији, чиме се спречава сива економија у овој области, а из Владе додају да ће Одлука значајно допринети заштити права извођача, као и послова стручњака и сарадника у естрадно-музичкој области.

Из Удружења естрадних уметника и извођача Србије, међутим, кажу, да се ово правило већ увелико примењује. Већ годину дана нема свирке без склопљеног уговора угоститеља и музичара, а уговора нема са музичарима без лиценце. Додају, ипак, да је од почетка примене Одлуке, регистровано много малверзација и злоупотреба око лиценцирања, да је Одлука највише погодила угоститеље који раде за најмање новца.

Од када се ова Одлука примењује, сваки члан музичког састава мора да буде плаћен макар минималном ценом од 1.200 динара по радном дану, а не да ради само за бакшиш. Може да буде ангажован и на дан и на годину. Послодавац у управи прихода своје општине мора да плати порез и допринос за музичара. Ако нека од ових карика уговора и лиценцирања није испоштована, пенале ће писати тржишни, финансијски и инспектори управе прихода.

Организатор весеља, на пример младожења који је ангажовао музику за свадбу, може да буде кажњен новчано уколико ангажује оркестар без лиценце, док газди локала прети затварање објеката.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/vlada-donela-odluku-svi-muzicari-moraju-da-imaju-licence/