ВЛАДА ДОНЕЛА УРЕДБУ ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ РЕПРОДУКТИВНОГ ЗДРАВЉА

Pregnancy test with condom and birth control pill.pregnant woman.healthcare concept

За финансирање активности предвиђених Националним програмом очувања и унапређења сексуалног и репродуктивног здравља, према уредби коју је Влада усвојила 28. децембра, ове године из државног буџета биће издвојено милион, а следеће два милиона динара.

 Новац ће углавном бити уложен у едукацију и промотивне материјале. Међу озбиљним проблемима са којима се сусрећемо, стручњаци истичу претежно конзервативну контролу рађања, ризично сексуално понашање адолесцената и младих и незадовољавајући обим ангажовања у очувању сексуалног и репродуктивног здравља целокупне популације.

Пракса, наиме, потврђује да се у Србији претежно примењују традиционалне, непоуздане методе контрацепције, због чега су честе непланиране трудноће и абортуси. Савремену и ефикасну контрацепцију користи мање од петине жена у браку или ванбрачној заједници, а традиционалну десетоструко више.

Подаци Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ показују да је 2008. пријављено 19.535 абортуса, 2014. – 12.923, а 2016. – 15.526. Иако је то бар десетоструко мање него по незваничним пројекцијама о броју абортуса, које се „врте“ око 200.000 годишње, и делују прилично нереално и многим гинеколозима, један од циљева Националног програма је да се смањи број немедицинских прекида трудноће. Јер, абортус угрожава опште, и посебно репродуктивно здравље жене. И са економског аспекта је прихватљивије улагање у савремену контрацепцију, па се и у Националној стратегији за родну равноправност за период од 2016. до 2020. године, као једна од могућих мера за смањење броја абортуса помиње потреба да се размотри и могућност да савремени облици контрацепције буду укључени у обавезно здравствено осигурање, односно на позитивну листу лекова.

Иако је уврежено мишљење да се на абортус најчешће одлучују жене без сталног партнера, међу њима и малолетнице, званична статистика показује да трудноћу најчешће, у 31,8 одсто случајева, прекидају жене у браку или ванбрачној заједници које већ имају двоје деце.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/vlada-donela-uredbu-za-unapredjenje-reproduktivnog-zdravlja/