WWF ТРАЖИ ЗАБРАНУ ИЗЛОВА КЕЧИГЕ У СРБИЈИ НА ПЕТ ГОДИНА

Светска организација за природу (WWF) саопштила је данас да тражи забрану излова кечиге у Србији на најмање пет година, како би се омогућила обнова популација ове веома угрожене врсте рибе.

 У Србији кечига насељава велике низијске реке Дунав, Саву, Тису и Велику Мораву, као и део Западне Мораве. Кечига је економски значајна врста и деценијама је била изложена прекомерном излову, наводи се у саопштењу.

Студија коју је WWF израдио показује да се кечига интензивно лови, не само током дозвољеног периода улова, већ и током ловостаја када је риболов забрањен како би се омогућио неометан мрест. Кроз наш и рад наших партнерских организација, више пута смо документовали неометану продају кечиге испод законски прописане мере од 40 цм, у ресторанима и на пијацама широм Србије. Све наведено онемогућава да се популација обнавља и да буде стабилна“, каже Весна Максимовић из WWF Адриа.

Према Црвеној листи угрожених врста Међународне уније за заштиту природе (IUCN), фактори угрожавања кечиге су прекомерни излов, нарушавања природних станишта која се јављају као последица изградње брана и осталих водопривредних објеката, инвазивне и друге стране врсте које доводе до болести, као и индустријска загађења која доводе до деградације станишта. Анализа WWF је, казе се у саопштењум, установила да су сви наведени фактори угрожавања кечиге присутни и у Србији, због тога WWF заједно са Асоцијацом аласа Србије и Уједињеним риболовцима Србије тражи хитну примену мера које ИУЦН препоручује, пре свега привремену обуставу риболова.

Експертска група за јесетре, при ИУЦН Комисији за очување врста, снажно подржава значајне напоре WWF-а у Србији да се усвоји петогодишња забрана на излов кечиге, што би представљало велики напредак за опстанак кечиге у читавом сливу реке Дунав“, каже Арне Лудвиг, копредседавајући ИУЦН-ове експертске групе за јесетре. 

У прилог наведеним чињеницама, наводи WWF, иде и податак да је одлуком Јавног предузећа „Србијашуме“ уведена двогодишњи забрана, током 2018. и 2019. године, на три риболовна подручја и да су исту забрану у претходном периоду тражили Уједињени риболовци Србије и Асоцијација аласа Србије.

WWF је једна од највећих, широм света признатих, независних организација, која се бави заштитом природе и има активну глобалну мрежу у више од 100 земаља, каже се у саопштењу.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/wwf-trazi-zabranu-izlova-kecige-u-srbiji-na-pet-godina/