ЗА МИРНУ СТАРОСТ ПОТРЕБНО 15 ГОДИНА СТАЖА

Свака три месеца Фонд ПИО утврђује нову основицу пензијског и инвалидског осигурања, која зависи од висине просечне плате у претходном кварталу.

Основице, а у понуди их је 13, доступне су сваком, без обзира на степен стручне спреме, и омогућавају незапосленима, студентима, домаћицама, онима који остану без посла, па и ђацима, да редовном месечном уплатом себи обезбеде неопходних 15 година пензијског стажа. Наиме, толико га морају имати сви који желе једног дана да оду у пензију, уз године живота. Сви с мање стажа, без обзира на то да ли годину или две, не могу остварити право на пензију чак ни кад напуне 65 година живота. Пошто у Србији више нема откупа пензијског стажа, једино решење за оне који немају тих минималних 15 година је да сами себе уплаћују доприносе и редовно прате саопштења Фонда ПИО о њиховој промени на три месеца. Некада они буду виши, али и нижи, зависно од кретања висине просечне плате.

Обавезних 15 година пензијског стажа је минимум потребан за пензију, а горња граница не постоји, односно самостална уплата може трајати и много година дуже. По Закону о ПИО, сви грађани могу сами да се укључе у обавезно пензијско и инвалидско осигурање, али под условом да су старији од 15 година и држављани Србије. 

Колико ће ко уплаћивати за обавезно пензијско и инвалидско осигурања зависи директно од њиховог новчаника. Наиме, основица за овај и наредни месец је од 5.695 до 81.236 динара. Пошто свако може да изабере износ који жели, и они без школске спреме, ако имају новца, могу себи уплаћивати максимум јер ће им то омогућити када напуне 65. година имају већу пензију него уплаћивањем најниже основице. Дакле, све зависи од материјалних могућности, па и висина будуће пензије.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/za-mirnu-starost-potrebno-15-godina-staza/