ЗА ОПРЕМУ ШКОЛАРЦА ОДЕ ЦЕЛА ПЛАТА

Поред школског прибора, малишанима се обично пред 1. септембар купује и нова јесења гардероба, дуксерице, тренерке, патике, а да би све пазарили, родитељи треба да издвоје 50.000 динара

Десетак дана пред 1. септембар родитеље у Србији највише окупирају мисли како да свог школарца опреме за нову школску годину.

Уџбеници, ранци, свеске, бојице, оловке, лењири, опрема за физичко, техничко, музичко, све то треба ставити на списак, израчунати колико кошта и наћи где је најповољније.

Још један велики трошак је то што се, поред школског прибора, малишанима у ово време обично купује нова јесења гардероба: дуксерице, тренерке, патике, јакне. Кад се све сабере, потребно је издвојити чак целу просечну плату, која је по последњим подацима износила 50.679 динара у мају ове године. Родитељи који имају нижу куповну моћ од просечне иду на најјефтинију варијанту, која износи 25.000 динара за опремање једног детета.

Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС), каже за Курир да су пред полазак у школу родитељи у већој паници од ученика.

“Овде говоримо о бесплатном школовању. Колико би нас тек коштало да није бесплатно?! Већ годинама за опремање детета пред школу најмање је потребна минимална зарада, а то је око 25.000 динара. И то ако говоримо само о школском прибору средњег квалитета, без гардеробе. Родитељи се баш довијају да би све то купили. Врло је тешко и маштовито. Ми бисмо били светски рекордери по томе како без довољно новца успемо нешто да реализујемо “, каже Јанковићева.

Она додаје да родитељи покушавају да уштеде купујући половне уџбенике, али да ни то није најсрећније решење.

“Није да су деца хировита, али потребни су нови уџбеници. Програми се мењају и штампају се нове књиге, за неке предмете нема половних”, каже Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/za-opremu-skolarca-ode-cela-plata/