За прво дете 100.000, за друго дете 10.000 месечно две године, за треће дете 12.000 месечно у току 10 година, а за четврто дете 18.000 динара

Oве мере ће почети да се примењују од 1. јула, а све ће важити од 1. јануара следеће године. Влада Србије је усвојила мере за подстицај рађања.
– Ми немамо деце. То је за нашу земљу кључни проблем, каже председник Србије Александар Вучић, који је најавио да ће Србија у наредном периоду почети да примењује разне мере за подстицај рађања. Казао је и да ако проблем наталитета не „обрадимо одмах, изгубићемо земљу, а на то немамо право, јер је наша обавеза да бринемо о отаџбини у будућности“.

Како је рекао, Влада Србије је усвојила мере за подстицај рађања, а он основао Савет који ће се бавити овом проблематиком.

За прво дете мајке ће добијати једнократно 100.000 динара. За друго дете 10.000 месечно, и то 24 месеца. Мајка која роди треће дете имаће 12.000 месечно у току десет година, а за четврто дете за тај период помоћ ће износити укупно 18.000 динара. Држава ће обезбедити да сваког месеца мајке на рачун добију тај новац – рекао је Вучић. Како је истакао, ове мере ће почети да се примењују од 1. јула, а све ће важити од 1. јануара следеће године.

Вучић је навео да Србија тренутно има 6.995.808 становника али да ће, ако се наставе негативни демографски трендови, до 2060. имати између 3,9 и 5,5 милиона становника. Казао је и да као председник има право да каже да су последице пада наталитета катастрофалне, и да „ми немамо децу и немамо будућност“.

– Сваког дана „губимо“ 107 људи, становништо губимо већ 67 година, а за 27 последњих година имамо негативни природни прираштај. Број деце по мајци је 1,44 а за просту репродукцију треба нам бар 0,8 више. У противном, доћи ћемо у ситуацију да кроз неколико година имамо значајно мање становника са истим бројем пензионера, а то значи да смо завршили као нација, нећемо имати ни економски, ни демографски ни политички потенцијал – рекао је Вучић, и поручио да нам за то није нико други крив, ни САД, ни ЕУ…

Мере које је држава предвидела, каже, у првом тренутку ће „коштати“ 12 милиона евра, али да држава жели да рађање буде стимулисано, и да се нада ће оне бити још веће. То раде, каже, све развијене земље раде, а тиме мора да се бави и Србија. Наводи и да од броја рођене деце зависи и пензиони систем, и да то грађани морају да знају.

Извор Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/za-prvo-dete-100-000-za-drugo-dete-10-000-mesecno-dve-godine-za-trece-dete-12-000-mesecno-u-toku-10-godina-a-za-cetvrto-dete-18-000-dinara/