ЗА ТЕЖАК ДЕЧИЈИ РАД КАЗНА МИЛИОН И ПО

Од нове године у Србији се уводи листа послова које најмлађи неће смети да раде. Забрањени послови на висини, са теретом… Најмлађи најчешће злоупотребљени у пољопривреди  

Од 1. јануара за најмлађе у Србији ће постојати листа послова које никако не би смели да раде. Влада је усвојила Уредбу о утврђивању опасног рада за децу коју ће спроводити све надлежне инспекције, од инспекција рада до организација социјалне заштите. Где год да се пронађе дечји рад, у било којој области живота, неке од њих имаће право да реагују.

Како наводе у Министарству за рад, уколико је у питању послодавац, онда ће се проблемом бавити инспекција рада, а Закон о раду предвиђа казне које се крећу и до милион и по динара.

– Осим инспекције рада, све друге инспекције у оквиру делокруга свога рада дужне су да размењују податке, да предлажу предузимање заједничких мера и активности и да на друге начине сарађују – кажу у Министарству рада. – Уредбом се прописује да је и средња стручна школа, односно организатор праксе, дужан да за децу у оквиру стручног образовања обезбеди надзор наставника или ментора, као и поштовање највиших стандарда безбедности и здравља на раду.

У Уредби су, наводе у Министарству, побројани различити послови, од рада на висини, с прекомерним теретом, у скученом простору, рада где год се захтева превелико психофизичко оптерећење детета… Најмлађи у Србији у највећем броју случајева раде у пољопривреди а да често нису ни свесни да су злоупотребљени. Злоупотреба дечјег рада често се дешава у породици, односно баш тамо где дете нема никакву свест о томе да је злоупотребљено на било који начин.

Када је реч о казнама, оне су прописане посебним законима. Од 600.000 до 1.500.000 динара кажњаваће се прекршај послодавца са својством правног лица уколико запосленом млађем од 18 година одреди да ради супротно одредбама закона.

Мајке и очеви који злоупотребљавају права или грубо занемарују своје дужности могу бити потпуно лишени родитељског права.

– Родитељ злоупотребљава права ако израбљује дете силећи га на претерани рад или на рад који угрожава морал, здравље или образовање детета, односно на рад који је забрањен законом – кажу у Министарству. – Поред ове грађанскоправне, могућа је и кривичноправна одговорност, по Кривичном законику, која се односи на злостављање и запуштање малолетног детета.

Јован Протић из Међународне организације рада каже да је идеја да у сваком од округа буде по једна особа из полиције, центра за социјали рад и инспекције рада која ће знати кога треба да позове када се десе случајеви злоупотребе.

У свету 168 милиона деце ради најтеже и опасне послове, који угрожавају њихов психофизичи развој. У Србији нема прецизних података о томе колико је деце радно експлоатисано, али се зна да су најчешће злоупотребе кроз рад у пољопривреди и у просјачењу.

Извор Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/za-tezak-deciji-rad-kazna-milion-i-po/