ЗАВРШЕНА ЛЕГАЛИЗАЦИЈА ОРУЖЈА-ПРЕДАТО ВИШЕ ОД ХИЉАДУ КОМАДА

После ове легализације полицијски магацини богатији су за 1.104 комада различитог оружја. У Министарству унутрашњих послова наводе да се легализација показује као најефикасније средство у борби против илегалног оружја. 

„Предато је 57.000 комада муниције и 315 комада бомби и минско-експлозивних средстава. Међу оружјем је била и једна неиспаљена зоља. Тако да сама чињеница да је предато 1.104 комада оружја, односно да је прешло из илегалних у легалне токове, јесте довољан разлог за добар резултат“, наводи Зорица Лончар Касалица из Министарства унутрашњих послова.

Током четири месеца грађани су за 660 комада оружја, које по закону може да се региструје, поднели захтев за регистрацију. До сада је позитивно решено 270 случајева.

У Националној асоцијацији за оружје сматрају да би смањивање услова за добијање одобрења за држање и ношење оружја и укидање пореза на оружје за личну бедзбедност могло додатно да мотивише људе да затраже његову регистрацију. Сматрају да су два разлога због којих последњих година, кажу, опада одзив током легализације.

„Један од разлога је да заиста и нема тог илегалног оружја у тој мери и количини као што је писало у новинама и ја верујем да је то тачно, а друго је што медијски нису последње две легализације, ова што је управо завршена и прошле године, нису пропраћене на довољно добар начин“, објашњава Душко Илић из Националне асоцијације за оружје Србије.

Да би боља кампања дала боље резултате сматрају и у Београдском центру за безбедносну политику. Неопходно је, кажу, водити рачуна о времену у којем се спроводи легализација.

„Људи су се вратили с одмора и сада је идеални тренутак да се крене са таквом кампањом. Тако би требало за наредни пут размислити о томе да се прескочи лето и да кампања управо крене у јесењем годишњем добу. Кампања мора да буде циљана. Министарство унутрашњих послова вероватно зна које су ризичне групе“, наводи Саша Ђорђевић из Београдског центра за безбедносну политику.

Ово је трећа легализација оружја у последње две и по године. Током претходне две легализације грађани су предали преко 10.000 комада оружја и више од 200.000 комада муниције и минско-експлозивних средстава.

Извор: РТС

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/zavrsena-legalizacija-oruzja-predato-vise-od-hiljadu-komada/